Ga naar de inhoud
Economie

Party - iets minder - hardy: aantal festivals blijft dalen

Bezoekers genieten van een ijsje op een festival. Beeld © Getty

Je zou het misschien niet denken als je op een willekeurige weekenddag een beetje scrolt door Instagram en wordt getrakteerd op allerlei festivalfoto’s. Maar het aantal festivals, met name muziek- en foodfestivals, is opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Festivalatlas, opgesteld door onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Vorig jaar waren er in totaal 1444 festivals in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog 1482.

Strengere gemeente Amsterdam

Het is het tweede jaar van krimp op rij. In twee jaar tijd daalde het totaal aantal festivals met 10 procent. Amsterdam is daar de grootste verantwoordelijke voor. Daar nam in diezelfde periode het aantal muziekfestivals met een kwart af. De onderzoekers denken dat dat komt door een strenger beleid vanuit de gemeente.

Geluidsoverlast is de voornaamste reden dat de gemeente strenger is geworden in het uitdelen van vergunning. Daarnaast zijn sommige terreinen niet meer geschikt voor grote muziekfestivals.

Ook in Utrecht en Eindhoven werden minder muziekfestivals georganiseerd. De daling was daar alleen niet zo groot. De meeste muziekfestivals worden nu in Noord-Brabant gehouden. Die provincie heeft met onder meer Aquabest, het E3-strand, de Beekse Bergenb en het Bredase Chasséveld grote terreinen waar feestjes gehouden kunnen worden.

Broodje vlees

Liefhebbers van foodfestivals hadden vorig jaar ook iets minder te kiezen. Dat aantal daalde met 16 procent, van 196 naar 170 festivals. Er zijn volgens de onderzoeker drie provincies verantwoordelijk voor die afname: Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland.

Waar de afgelopen jaren tal van nieuwe foodfestivals uit de grond werden gestampt, zijn organisatoren voorzichtiger geworden. Wie denkt dat vegetariërs het voor het zeggen hebben op foodfestivals heeft het mis. Een broodje vlees ging het vaakst over de foodtrucktoonbank.

Film- en cultuur op niveau

Er is wel goed nieuws voor liefhebbers van film en cultuur. De dalende trend is niet zichtbaar voor kunst- en filmfestivals. Wat daarbij wel opvalt: vrijwel alle kunstfestivals worden gehouden in Noord- en Zuid-Holland.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander koopt compleet Hongaars dorp om festival te houden