Plantaardig en kweekvlees

'In 2040 is het meeste vlees niet meer van geslachte dieren'

13 juni 2019 20:14 Aangepast: 13 juni 2019 22:40
The Beyond Burger Beeld © Beyond Meat

Over 20 jaar is het meeste vlees dat je eet niet meer afkomstig van een geslacht dier, of zelfs helemaal gemaakt van planten. Dat voorspelt een Amerikaans bureau in een rapport over plantaardige vleesvervangers en kweekvlees.

Consultatiebureau A.T. Kearney verwacht dat in 2040 zo'n 60 procent van al het vlees óf plantaardig is, óf gekweekt. Kweekvlees wordt populairder dan nieuwe veganistische vleesvervangers, omdat het door 'technologische verbeteringen' dichter ligt bij 'de wens van mensen die het willen eten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vooral mannen moeten minder vlees gaan eten'

Spiervezels en vet

Kweekvlees betekent dat dieren niet meer hoeven te worden geslacht. Eén stamcel van een volwassen dier wordt bijvoorbeeld via een bioreactor met een 3D-printer omgewerkt tot spiervezels. Als dat gecombineerd wordt met vet dat ook uit stamcellen opgebouwd is, ontstaat vlees zoals je dat kent. Zo wordt kweekvlees gemaakt. Bron: A.T. Kearney

Het bureau meldt ook dat een volledig plantaardig dieet evenveel calorieën en voedingsstoffen bevat als een niet-plantaardig dieet, als je producten uitkiest met de juiste eiwitten.

Nederlands kweekvlees

Het Nederlandse bedrijf Meatable haalde in 2018 een flink bedrag op voor zijn eigen versie van kweekvlees. "Dit gaat de wereld niet redden, maar wel beter maken", vertelden ceo's Krijn de Nood en Daan Luining toen aan RTL Z. 

Ook Mosa Meat is een Nederlands bedrijf dat in 2018 miljoenen ophaalde voor kweekvlees. "Het smaakt nu hetzelfde als gewoon vlees", claimt het Limburgse bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen voor Nederlandse kweekburger: ‘Over twee jaar op je bord’

Impact op milieu

Volgens het onderzoek van A.T. Kearney (pdf) is er een wens bij veel mensen om minder vlees te eten. Dat zou voortkomen uit groeiende bewustwording over de impact die de vleesindustrie op het milieu heeft.

Het Amerikaanse Beyond Meat, waar Bill Gates en Leonardo DiCaprio in investeerden, gaat vleesloze hamburgers bijvoorbeeld produceren in Nederland. Samen met vleesproducent Zandbergen World's Finest Meat gaan ze hun plantaardige producten maken in Zoeterwoude, om de Europese markt te voorzien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veganistische burger verovert Nederlandse supermarkt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van