Economie

Cruiseschepen liggen onder vuur, nu om de zwaveluitstoot

13 juni 2019 17:04 Aangepast: 13 juni 2019 17:15
Een cruiseschip in Rotterdam (archiefbeeld). Beeld © ANP

Ze zorgen voor een gigantische drukte in de stad en stoten veel schadelijke stoffen uit. Cruiseschepen liggen steeds meer onder vuur. Nadat inwoners van Venetië eerder al klaagden over toeristen die de stad innemen maar niets uitgeven, keren ook milieuonderzoekers zich tegen de schepen vol toeristen.

In Barcelona leggen jaarlijks 105 cruiseschepen aan, ze liggen samen bijna 8.300 uur aan de kade en stoten bijna 33.000 kilo zwaveloxide uit, aldus onderzoek van ‘Transport & Environment’ (T&E). De groep vertegenwoordigt 60 milieugroeperingen uit 25 Europese landen.

In Venetië gaat het om 68 schepen, 7.988 uur kadetijd en een uitstoot van 27.520 kilo. 

Zure regen

In kleine hoeveelheden is het inademen van zwaveloxide niet gevaarlijk, maar bij grote hoeveelheden of langdurige blootstelling kan het volgens artsen en onderzoekers de luchtwegen aantasten. Ook zorgt het voor verzuring van de regen.

23 miljoen personenwagens

T & E heeft geen bezwaar tegen de komst van de cruiseschepen, zoals de inwoners van Venetië recentelijk wel hadden. Ze spant zich echter wel in voor het vervangen van milieuonvriendelijke motoren door schonere varianten. De 203 cruiseschepen die in 2017 door Europa voeren, stoten samen 62 kiloton zwaveloxide uit, 155 kiloton stikstofoxide (NOx) en ruim 10.000 kiloton CO2. De schepen verbruikten samen ruim 3.000 kiloton brandstof.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inwoners Venetië zijn cruiseschepen helemaal zat: 'Het maakt ons ziek'

Stedentrips

De omvang van de uitstoot is onder meer afhankelijk van de tijd dat schepen aan de kade liggen, blijkt uit de data van de onderzoekers. In heel Spanje leggen jaarlijks 172 cruiseschepen aan. In Italië gaat het om 141 schepen. 

Ons eigen land

18 cruiseschepen legden volgens de onderzoekers in 2017 aan in Rotterdam.  Het gaat om een kadetijd van ruim 1500 uur. In die periode werd 7.714 kilo zwaveldioxide uitgestoten. 52 cruiseschepen meerden aan in Amsterdam, goed voor 1880 uur kadetijd en een uitstoot van 6.955 kilo zwaveldioxide.

T&E heeft haar pijlen met name gericht op de Amerikaanse rederij Carnival Cruise Lines, de grootste rederij ter wereld. Verhoudingsgewijs zou dit bedrijf de meeste schadelijke stoffen uitstoten.

Dat terwijl Carnival al langer onder vuur ligt. Zo bekende het bedrijf deze maand nog dat het eten en plastic had gedumpt bij de Bahama's en rapporten hierover had vervalst. De dochtermaatschappij Princess Cruises betaalt een boete van 20 miljoen dollar. Het gaat om een equivalent van 0.1% van de 18.88 miljard dollar dat het bedrijf omzette in 2018, aldus Forbes.

Wat betreft de beschuldiging van de hoge zwaveluitstoot, is Carnival echter onschuldig, stelt het bedrijf in een reactie op het onderzoek van T&E. Het onderzoek zou niet goed uitgevoerd zijn.

Wat is zwaveldioxide?

Zwaveloxide is er in meerdere varianten: SO₂ (zwaveldioxide) en  SO₃. (zwaveltrioxide). Zwaveldioxide komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen en aardolie. Ook komt de stof in de natuur voor bij vulkanen. Het gas ruikt naar rotte eieren.

De zwaveluitstoot van de internationale scheepvaart wordt per 1 januari 2020 flink verminderd, zo is internationaal afgesproken. Brandstof mag per die datum niet meer dan een half procent zwavel bevatten, ten opzichte van 3,5% nu.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van