Economie

IT-systeem overbelast: FNV-leden stemmen massaal over akkoord

12 juni 2019 15:39 Aangepast: 12 juni 2019 18:36

FNV-leden willen massaal hun mening over het pensioenakkoord geven. Sinds woensdag kunnen ze zich uitspreken over het akkoord. Rond drie uur 's middags liep het ict-systeem vast door de grote toeloop.

Er was toen 10.000 keer gestemd, zegt een woordvoerder. Veel leden bellen vervolgens naar de FNV met vragen over de storing, waardoor ook het telefoonsysteem overbelast is geraakt. Sommige mensen klagen ook dat ze alleen digitaal kunnen stemmen.

Rond half zeven was er 76.000 keer gestemd. Op Twitter roept de FNV haar leden op om het stemmen als het nu niet lukt op een ander moment nog een keer te proberen. Stemmen kan nog tot zaterdag twaalf uur 's middags. Leden hebben eerder deze week een brief in de brievenbus gekregen met daarin een individuele code waarmee ze online hun stem kunnen uitbrengen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het nieuwe pensioenstelsel: eerlijker, maar minder zekerheid

In het onderhandelaarsakkoord tussen de vakbonden en de overheid is onder meer afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen, mensen die zwaar werk doen mogen eerder stoppen met werken en zzp'ers worden verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

Ook gaat het pensioensysteem op de schop. Pensioenuitkeringen kunnen in de toekomst sneller gaan stijgen en in slechte tijden sneller worden gekort. Er komt een einde aan het systeem waarbij jongere werknemers de oudere werknemers subsidiëren. 

Actiegroepen

Twee actiegroepen binnen vakbond FNV riepen de 1 miljoen leden op om tegen het principeakkoord te stemmen. Zij noemen dit akkoord onvoldoende en hekelen vooral de aow-leeftijd die blijft stijgen.

Daarnaast hekelen ze het het voorstel dat de pensioenfondsen zelf voor de compensatie moeten zorgen voor het afschaffen van de doorsneesystematiek (de leeftijdsonafhankelijke pensioenopbouw). Veertigers en vijftigers lopen daarbij een gat op van in totaal tientallen miljarden in hun pensioenopbouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'ers weinig enthousiast over aov-plicht: 'Niks met pensioen te maken'

Seminar over pensioenakkoord

Heb je vragen over het pensioenakkoord? Wat is afgesproken en wat nog niet? En waarom is dit akkoord nodig? Meld je dan aan voor het online seminar: Alles wat je wil weten over het pensioenakkoord op woensdag 12 juni om 20.00 Een uur lang geven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland, antwoord op vragen. Klik hier om je aan te melden en jouw vraag te stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`