Economie

Extra tik voor pensioenen van Dijsselbloem: dekkingsgraden omlaag

11 juni 2019 20:23 Aangepast: 13 juni 2019 10:31
Commissie Dijsselbloem beveelt strengere rekenregels aan. Beeld © ANP

Pensioenfondsen krijgen een nieuwe klap. Vanaf 2021 moeten de fondsen uitgaan van nog lagere rendementen, waardoor pensioenkortingen nog dichterbij komen. Daarnaast neemt de kans af dat pensioenen op korte termijn mee kunnen stijgen met de consumentenprijzen.

Dat staat in een rapport dat opgesteld is door een adviescommissie die sinds begin 2019 onder leiding staat van Jeroen Dijsselbloem, oud-minister van Financiën. De commissie bekijkt iedere vijf jaar de rente die pensioenfondsen moeten gebruiken om hun dekkingsgraad te berekenen.

Premie omhoog of pensioenopbouw omlaag

De commissie beveelt strengere rekenregels aan.  De afgelopen jaren konden pensioenfondsen uitgaan van hoge rendementen. De premie is daardoor te laag om de kosten te dekken. Nu gaan de rendementen waar de fondsen mee moeten rekenen omlaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

46 miljard pensioengeld verdampt, korting dreigt voor miljoenen gepensioneerden

Dat zorgt ervoor dat de pensioenopbouw omlaag moet of de premie omhoog. Daarnaast daalt de dekkingsgraad door de nieuwe rekenregels. De waarde van de verplichtingen die pensioenfondsen hebben neemt toe, wat ervoor zorgt dat de dekkingsgraad gemiddeld met 2,5 procentpunt daalt.

De dekkingsgraad is het cijfer waarin een pensioenfonds uitdrukt hoe de verhouding is tussen wat het aan beleggingen heeft in relatie tot wat het in de toekomst aan pensioenen uit moet betalen. De Nederlandsche Bank waarschuwde begin dit jaar ervoor dat de pensioenen van 1,9 miljoen gepensioneerden op de tocht staan omdat hun pensioenfonds niet de vereiste dekkingsgraad heeft. 

Te lage dekkingsgraad leidt tot korting

Als die dekkingsgraad onder een bepaald niveau zakt, moet er gekort worden, oftewel dan worden de pensioenen verlaagd. Bij verschillende fondsen, die nu al in de gevarenzone zitten, kan dat flinke consequenties hebben. Het kan leiden tot kortingen op de pensioenen, als fondsen een te lage dekkingsgraad hebben en houden.

Dat zou er dus voor kunnen zorgen dat de kans op pensioenkortingen stijgt. Een positieve noot: in het gesloten principeakkoord is afgesproken dat een korting niet meer nodig is als een pensioenfonds een dekkingsgraad heeft van 100 of meer. En dat geldt momenteel voor de meerderheid van de fondsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB: Pensioenverlaging dreigt voor bijna 2 miljoen Nederlanders

Nieuwe regels vanaf 2021, na kortingsbesluit

Het advies is overgenomen door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en De Nederlandsche Bank. De aanpassing van de regels en daling van de dekkingsgraad daalt wel pas in 2021. Dat is pas nadat er - op basis van de oude regels - een besluit is gevallen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.

In de begeleidende brief bij het advies haalt Dijsselbloem nog aan dat er tijdens het onderzoek is onderhandeld over het pensioenakkoord, maar dat er uiteraard geen rekening is gehouden met ‘de veranderingen die daar mogelijk uit voortvloeien’.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het nieuwe pensioenstelsel: eerlijker, maar minder zekerheid

FNV maakt zich op voor referendum

Volgens Dijsselbloem maakt dat het advies voor de toekomst ook niet minder relevant. Mogelijk wel relevant is dat FNV dinsdagavond is begonnen aan een reeks informatiebijeenkomsten over het principeakkoord voor een nieuw pensioenstelsel.

De vakbond praat in elke provincie leden bij over het gesloten compromis. De leden van FNV kunnen vanaf woensdag online stemmen over het principeakkoord. De uitslag daarvan - dat geldt als ‘zwaarwegend advies’ aan het ledenparlement van de FNV - wordt zaterdag bekend gemaakt.

Reactie vakbond

In een reactie stelt vakond FNV dat het advies van de commissie-Dijsselbloem over strengere rekenregels alleen relevant is als het pensioenakkoord wordt verworpen in het FNV-referendum.

Voorzitter Han Busker van vakbond FNV: "Onderdeel van het akkoord is dat er een stuurgroep komt die voor invoering van het nieuwe contract waakt over alle voorwaarden. Dat betekent dat we met die stuurgroep een nieuw advies zullen vragen in 2020." 

Als het pensioenakkoord erdoor komt lijkt de kans juist kleiner te worden dat enkele grote pensioenfondsen al snel kortingen moeten doorvoeren. Dat komt omdat er is afgesproken dat fondsen de pensioenen in het nieuwe stelsel pas hoeven te verlagen als hun zogeheten dekkingsgraad onder de 100 procent is gezakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van