Ga naar de inhoud
Economie

Urenlange pinproblemen AH veroorzaakt door storing firewalls

Beeld © Getty

De eerste firewall werkte te goed en de back-up firewall liet het afweten. Dat is kort samengevat de oorzaak van de grote pinstoring van Pinkstermaandag bij Albert Heijn. Duizenden klanten konden urenlang niet pinnen.

Dat zorgde door het hele land voor lange rijen en chagrijnige klanten. Cassières werden uitgescholden en sommige mensen lieten hun mandje staan en liepen weg. 

Tijdens de storing, die om 16.30 uur begon en duurde tot de winkels dicht gingen, werd al het dataverkeer tegengehouden door een firewall. Sommige winkels moesten hun deuren sluiten. 

Firewalls werken niet naar behoren

Die werkte dus eigenlijk te goed, want hij hield ook het pindataverkeer tegen. De tweede firewall deed het niet, waardoor pinautomaten van Albert Heijn urenlang geen contact konden maken met het KPN-netwerk om de betalingen te voldoen.

Grote
Lees ook:
Grote pinstoring in hele land, lange rijen bij Albert Heijn

Albert Heijn gaat binnenkort met KPN om tafel om te evalueren hoe het precies mis kon gaan en hoe dit soort problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Over de omvang van de schade is nog niets duidelijk.

Urenlang problemen

Ook de drogisterijen van Etos en slijterijen van Gall & Gall werden door de pinstoring getroffen. Ze zijn net als Albert Heijn onderdeel van Ahold Delhaize. Omdat het Tweede Pinksterdag was, waren niet alle filialen open.

Het probleem was pas dinsdagochtend volledig verholpen.

Mandje
Lees ook:
Mandje laten staan en weglopen: asociaal gedrag na pinstoring bij Albert Heijn