Ga naar de inhoud
Economie

China staat open voor gesprek met VS over handelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump en president Xi Jinping van China. Beeld © Getty

China staat open voor nieuwe handelsgesprekken met de Verenigde Staten op topniveau. Dat zou kunnen betekenen dat China en de VS samen om tafel gaan tijdens de komende G20-top in Japan.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet echter in het midden of zo’n gesprek gepland is. Er wordt ook geen aankondiging over gedaan.

Topontmoeting op G20 mogelijk

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al een aantal keer gezegd dat hij zijn Chinese collega Xi Jinping bij de G20 wil ontmoeten. Zo’n ontmoeting zal ook van invloed zijn op een eventuele verdere verhoging van de importtarieven op Amerikaanse goederen.

Tussen de VS en China woedt al een jaar een handelsoorlog, die inmiddels ertoe heeft geleid dat de VS op 200 miljard dollar aan goederen uit China importheffingen tot 25 procent heft. De Chinezen hebben op hun beurt met gelijke munt teruggeslagen.

'Handelsoorlog
Lees ook:
'Handelsoorlog tussen VS en China bijna over'

China heeft nu nogmaals gezegd dat het liever geen handelsoorlog met de VS wil voeren. Maar, zeggen de Chinezen, ze zijn ook niet bang voor een verdere escalatie van het handelsconflict dat inmiddels al maanden duurt.

Water bij de wijn

Houden de VS hun poot stijf, dan zal Peking tegenmaatregelen nemen. Maar als de VS water bij de wijn doen, staat de deur voor onderhandeling open.

China verraste maandagmorgen vriend en vijand met een hogere export in mei. De Chinezen hebben hun export nog even flink opgeschroefd voordat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen invoert.

Versnelde export

Chinese exporteurs zouden hun spullen versneld naar de Verenigde Staten sturen, om zo de dreigende nieuwe importheffingen van de Verenigde Staten voor te zijn. De spanning tussen China en de verenigde Staten is afgelopen tijd verder toegenomen.

Het IMF roept de beide landen op om het handelsgeschil bij te leggen, omdat het de wereldeconomie 445 miljard dollar kost. 

'China moet wel een deal sluiten'

Volgens Donald Trump zal er binnenkort een handelsdeal gesloten worden. Waarom? Omdat de Chinezen wel tot een overeenkomst moeten komen, zegt hij tegen CNBC. Als Xi niet naar de G20 komt, betekent dat volgens Trump dat er verdere importtarieven zullen komen. Trump gaat er vanuit dat de twee landen later deze maand in Japan om tafel gaan. 

Dit is een artikel van