Economie

Minister Koolmees: AOV-zorgen zzp'ers niet nodig

07 juni 2019 11:41 Aangepast: 07 juni 2019 11:46
Minister Koolmees voorafgaand aan de ministerraad. Beeld © RTL

Zzp'ers maken zich zorgen om de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die in het principe-akkoord over de pensioenhervorming opgenomen is. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken begrijpt de zorgen, maar die zijn onterecht.

Voorafgaand aan de ministerraad zei hij: "Er zit heel veel angst bij. Dat begrijp ik wel. Nu zijn de verzekeringen heel erg duur. maar dat heeft er ook mee te maken dat er een kleine basis is, een kleine populatie die nu meebetaalt."

Hij vervolgde: "Wat ik juist zou willen is dat we de risico’s spreiden over een hele grote groep, waardoor het ook goedkoper wordt en dat het betaalbaarder wordt om zo’n verzekering af te sluiten." Koolmees denkt aan een collectieve verzekering van het UWV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'ers weinig enthousiast over aov-plicht: 'Niks met pensioen te maken'

Maandpremie moet goedkoper worden

Een aov kost nu nu soms honderden euro’s per maand aan premie, en dat moet goedkoper worden. Over hoeveel goedkoper, en wat betaalbaar is, doet de minister geen uitspraken, omdat dat van vele factoren afhankelijk is. Koolmees wil zich bovendien eerst laten adviseren.

Nederland telt op dit moment ruim 1 miljoen zzp'ers, maar slechts 20 procent van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afgesloten, blijkt uit cijfers van TNO.

'83 procent tegen verplichting'

Niet alle zzp'ers staan te springen om een verplichte verzekering. Zzp-vereniging ZZP Nederland zegt in elk geval 'pertinent' tegen een verplichte verzekering te zijn.

"Onderzoek onder onze achterban wijst uit dat 83 procent tegen een aov-plicht is", zei de club eerder deze week in een reactie. De cijfermatige onderbouwing voor een plicht zou ontbreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van