Omroep Zeeland mag een 61-jarige redactiechef ontslaan, die twee jonge, beginnende vrouwelijke collega's betastte. Aanvankelijk behield de man zijn baan, maar na plaatsing van een blog op Facebook, vliegt hij alsnog de laan uit.
De man was sinds 1989 in dienst van de regionale omroep, en werkte zich daar op tot senior eindredacteur en leidinggevende. In die rol stuurde hij zo'n tien tot vijftien mensen aan. Ook trad de man op als vervanger van de hoofdredacteur als die er niet was.
Seksuele intimidatie
Begin dit jaar begon Omroep Zeeland een onderzoek naar de man, omdat hij tijdens een afscheidsborrel voor een collega in een café in Middelburg na te veel te hebben gedronken twee vrouwelijke collega's seksueel zou hebben geïntimideerd. Hoffmann Bedrijfsrecherche concludeerde dat de man de collega's ongewenst had betast.
De regionale omroep nam de zaak zwaar op. Maar omdat hij zo lang in dienst was, zich niet eerder aan grensoverschrijdend gedrag schuldig had gemaakt en spijt betuigde, mocht de man aanvankelijk onder strenge voorwaarden in dienst blijven.
Kussende matroos
Halverwege maart ontstond echter opnieuw onrust op de redactie, nadat de man een blog op zijn privé-Facebookpagina had geplaatst. Daarin schreef hij over de wereldberoemde foto van Alfred Eisenstaedt, waarop een dronken matroos tijdens de festiviteiten op Times Square rond de overwinning op Japan in 1945 een voorbijkomende tandartsassistente kust.
Een aantal collega's vond het onbegrijpelijk dat de man de blog plaatste tegen de achtergrond van de gebeurtenissen tijdens de afscheidsborrel en de huidige #MeToo-discussie. Zij wilden niet meer met de man samenwerken.
Op non-actief
Omroep Zeeland zette de redactiechef op non-actief, en stapte naar de rechter om hem te ontslaan. Volgens de omroep had de man ernstig verwijtbaar gehandeld, en hoeft hij daarom geen ontslagvergoeding mee te krijgen.
Voor de rechtbank noemde de leidinggevende de seksuele intimidatie zwaar overdreven en het ontslag een 'wraakexercitie van de directeur en de hoofdredacteur' naar aanleiding van diens uitlatingen op een ander gebied.
Blog geen ontslagreden
Uit een vandaag openbaar geworden vonnis blijkt dat Omroep Zeeland het onoorbare gedrag tijdens de afscheidsborrel van de rechtbank Zeeland West-Brabant niet mag gebruiken als ontslagreden, omdat de omroep dat eerder afdeed met een berisping. Ook wist de omroep niet hard te maken dat de man niet aan de voorwaarden voor het behoud van zijn baan voldeed.
De plaatsing van de blog over de dronken en kussende matroos acht de rechter evenmin een reden voor ontslag. De rechter vindt niet dat de eindredacteur had moeten weten dat die onschuldige blog tot nieuwe onrust had kunnen leiden, zoals de omroep stelde.
Toch baan kwijt
Toch verliest de man zijn baan, omdat de rechter de arbeidsverhouding zo ernstig verstoord acht, dat hij niet meer kan terugkeren. Omdat hij met de blog niet ernstig verwijtbaar handelde, moet Omroep Zeeland de redactiechef een reguliere transitievergoeding betalen. Dat kan flink in de papieren lopen, omdat de man al dertig jaar in dienst was.
Ook moet de man tijdens zijn opzegtermijn tot september worden doorbetaald. De aanvullende ontslagvergoeding die hij had geëist, hoeft de omroep niet te betalen omdat de organisatie evenmin verwijtbaar handelde.
Mogelijk hoger beroep
Directeur Monique Schoonen van Omroep Zeeland wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Wij hebben begrepen dat de tegenpartij in hoger beroep gaat. Daarmee is de zaak nog onder de rechter, waardoor wij geen commentaar kunnen geven."
Advocaat Willem van der Meer de Walcheren, die optreedt namens de redactiechef, zegt mogelijkheden te zien tot een hoger beroep. "Het ongewenste gedrag was afgedaan, en de relaties waren hersteld. Met de blog was niet mis. Het is dan toch vreemd dat er wordt geoordeeld dat de arbeidsverhoudingen onherstelbaar zijn beschadigd."