Economie

CPB waarschuwt voor financiële risico's door lage rente

04 juni 2019 16:41 Aangepast: 04 juni 2019 18:28
CPB-directeur Laura van Geest. Beeld © ANP

Door de aanhoudend lage rentes in de eurozone komt de Nederlandse financiële stabiliteit in gevaar. Een correctie op de financiële markten en politieke onzekerheid kunnen hierdoor een relatief grote negatieve impact hebben op de reële economie. De huizenmarkt en ons pensioen lopen gevaar.

Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jaarlijkse risicorapportage over de financiële markten. Het bureau maakt sinds 2012 een analyse om het parlement te informeren over de belangrijkste risico's voor de stabiliteit van het financiële stelsel en de Nederlandse economie.

Verzekeraars

In Nederland zijn vooral pensioenfondsen en verzekeraars kwetsbaar voor de lage rentes, omdat zij steeds meer geld in kas moeten houden om te voldoen aan de wettelijke dekkingsgraad. De kans dat verzekeraars niet meer aan hun verplichtingen kunnen doen voldoen, neemt daardoor toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uitvaartverzekeraar Yarden in geldnood: reden tot zorg?

Dat die zorgen reëel zijn, bleek vorige maand bij Yarden. De uitvaartverzekeraar staat onder curatele staat van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat het in de financiële problemen zit, mede door de lage rente. Honderdduizenden premiebetalers lopen het risico dat hun uitvaart niet volledig wordt vergoed.

Pensioenfondsen

Pensioenfondsen zullen echter niet in stabiliteitsproblemen raken, omdat zij hun verplichtingen aan deelnemers tussentijds kunnen versoberen. Het CPB gaat ervan uit dat verschillende fondsen hun uitkeringen in 2020 of 2021 zullen verlagen. Hierdoor daalt de koopkracht van de gepensioneerden.

Gisteren nog waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat volgend jaar pensioenkortingen dreigen voor drie pensioenfondsen met totaal twee miljoen deelnemers. Een jaar later komt het pensioen van nog eens bijna acht miljoen Nederlanders in gevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Pensioenverlaging weer een stap dichterbij: 'Echt dramatisch'

Brexit en Italië

Het CPB noemt ook enkele macro-economische ontwikkelingen. Zo zal een verdere escalatie van de door Donald Trump ingezette handelsoorlog kunnen leiden tot dalende aandelenkoersen. Hetzelfde geldt voor een no-deal brexit en de hechte verstrengeling tussen de Italiaanse overheid en Italiaanse banken.

Dergelijke correcties kunnen vervolgens Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen raken. Dit kan weer een negatief effect hebben op huishoudens en bedrijven, met name diegenen met hoge schulden, aldus het CPB.

Vastgoed in trek

Door de lage rentes blijven beleggingen in de Nederlandse huizenmarkt en commercieel vastgoed aantrekkelijk. Volgens het CPB blijven de prijzen op een hoog niveau, mede vanwege het geringe aanbod van nieuwe koopwoningen.

Bovendien groeit het aantal particuliere woningverhuurders gestaag door. Hierdoor komen er weliswaar nieuwe huurwoningen op de markt, maar dit zorgt wel voor een prijsopdrijvend effect.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van