Ga naar de inhoud
Economie

Coop ontslaat supermarktmanager na gesjoemel met uren

Beeld © ANP

Supermarktconcern Coop heeft een 29-jarige supermarktmanager ontslagen, omdat hij het niet zo nauw nam met de registratie van zijn gewerkte uren. Omdat Coop een fout maakte tijdens de ontslagprocedure, krijgt hij wel bijna 10.000 euro mee.

Eind vorig jaar ontving Coop klachten van werknemers over de man, die sinds 2006 bij de winkelketen werkte en was opgeklommen van hulpkracht tot supermarktmanager. Uit onderzoek bleek onder meer dat de man had gesjoemeld met de registratie van zijn gewerkte uren.

Vrijgezellenweekend

Zo bleek dat hij in september verlof had gehad voor zijn vrijgezellenweekend, maar die uren wel had ingeboekt als gewerkt. Ook kwam hij vaak veel later op zijn werk dan had gemoeten, of ging hij eerder weg.

Nadat de man niet was ingegaan op een vertrekregeling, ontsloeg de supermarktketen hem in december op staande voet zonder vergoedingen. Volgens Coop was sprake van 'ernstig frauduleus handelen' waardoor het vertrouwen in de man was verdwenen.

"Het werk als supermarktmanager vergt een hoge mate van integriteit, waarbij het vermijden van zelfs maar de geringste schijn essentieel is voor het behoud van vertrouwen", schreef het bedrijf in de ontslagbrief.

Cateraar
Lees ook:
Cateraar KLM had werkneemster die eten proefde nooit mogen ontslaan

Claim 50.000 euro

De man legde zich echter niet bij het ontslag neer, en stapte naar de rechter. Daar claimde hij zo'n 50.000 euro aan ontslagvergoedingen, onder meer omdat ontslag een te zware straf zou zijn. De man voerde onder meer aan dat de registratie niet helemaal klopte, maar dat hij per saldo ruimschoots voldoende uren had gewerkt.

Ook stelde de supermarktmanager die dertien jaar voor Coop had gewerkt dat hij in de herfst door zijn bruiloft en een ziekte en sterfgeval in de familie zwaar was overbelast, waardoor hij 'administratieve fouten' had gemaakt.

'Administratieve fouten'

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Arnhemse kantonrechter weinig waarde hecht aan dit verweer. Volgens de rechtbank waren de onjuiste urenregistraties daarvoor te structureel van aard. Ook wees de rechter erop dat de man door collega’s was aangesproken op de onjuiste registratie, maar deze niet had aangepast.

Omdat Coop echter te laat was met het geven van ontslag op staande voet. moet de supermarktketen hem wel een schadevergoeding betalen ter grootte van de opzegtermijn. Daardoor ontvangt de man drie maandsalarissen, van samen bijna 10.000 euro.

De advocaat van de supermarktmanager en Coop willen niet op de zaak ingaan. Daardoor is onbekend of de partijen tegen de uitspraak in hoger beroep gaan.