Economie

Swapfiets gaat ook e-bikes verhuren, als eerste in Rotterdam en Den Haag

04 juni 2019 06:20 Aangepast: 05 juni 2019 09:17
Zo ziet de nieuwe elektrische Swapfiets eruit. Beeld © Swapfiets

Swapfiets, het bedrijf achter de huurfietsen die herkenbaar zijn aan de blauwe voorband, gaat de markt op met elektrische tweewielers. In Nederland zijn ze als eerste in Den Haag en Rotterdam te huur.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf startte Steven Uitentuis samen met drie studievrienden uit Delft in 2014. Sinds fietsenproducent Pon in 2019 een meerderheidsbelang nam in Swapfiets, groeit het aantal klanten hard. In 21 Nederlandse steden rijden er in totaal 100.000 mensen op de fiets met blauwe voorband.

Ook buiten Nederland wordt er geswapt

Maar ook in Duitsland, België en Denemarken kan er al in meerdere steden worden 'geswapt': buiten Nederland hebben ze 30.000 klanten.

De elektrische fietsen zijn straks ook in België en Duitsland in twee steden verkrijgbaar.

Actieradius: 200 km

Voor 75 euro per maand fiets je op de Power 7, zoals de elektrische fiets officieel heet. Met de fiets kun je tot 25 kilometer per uur fietsen, en de uitneembare accu gaat tot 200 kilometer mee.

Het e-bike abonnement is, net als de andere Swapfiets abonnementen, maandelijks opzegbaar.

Waarom de e-bike?

Waarom komt Swapfiets met de e-bike? Oprichter Steven Uitentuis wil het voor klanten makkelijker maken om een elektrische fiets te huren. "Dan is het maandbedrag kleiner, en als je zelf een e-bike koopt, zit jij met het probleem als er iets aan kapot gaat. Bij ons heb je dat niet."

Maar het komt ook door een nieuwe wet die in 2020 ingaat, waardoor je voor een elektrische fiets, net als bij een leaseauto, ook alleen een vast bijtellingspercentage betaalt. De precieze plannen daaromtrent worden op Prinsjesdag bekend gemaakt.

De omafiets en die met versnellingen

Er bestonden al twee Swapfiets-modellen: de omafiets voor 16,50 euro per maand, en de luxere versie met versnellingen voor 19,50 per maand. In die prijs zit ook de service inbegrepen. Want als er iets met je fiets gebeurt, komt er iemand van Swapfiets naar je toe om de fiets binnen 12 uur te maken.

Maar is 75 euro per maand voor studenten, die toch vooral van de Swapfiets gebruik maken, niet wat prijzig? "Klopt", zegt Uitentuis. "Er hangt een ander prijskaartje aan, dus we richten ons vooral op werkenden tussen de 20 en 45 jaar, die niet bezweet aan willen komen." 

Vanaf 17 juni zijn de eerste Swapfiets e-bikes te huur in Rotterdam en Den Haag. Amsterdam volgt een maand later.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van