Economie

Ministerie geeft 31.000 euro subsidie voor vrouwenvoetbal in rijkste land ter wereld

05 juni 2019 06:23 Aangepast: 05 juni 2019 06:50
Secretaris-Generaal van de KNVB ondertekent in Doha een overeenkomst voor het WorldCoaches-project. Beeld © KNVB

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorig jaar een opmerkelijke subsidie verleend aan de KNVB, de Nederlandse voetbalbond. Het geld was bedoeld voor een voetbalproject in de schatrijke oliestaat Qatar.

In het kader van het mensenrechtenbeleid kreeg de KNVB 24.990 euro subsidie voor zijn WorldCoaches-project in Qatar. De KNVB heeft in meerdere landen dit project lopen. Later kregen andere partijen nog eens 6580,70 euro subsidie voor hetzelfde project.

Ontwikkeling van het vrouwenvoetbal

"Het gaat om lokaal opleiden van trainers die tegelijkertijd rolmodellen zijn in hun eigen directe sociale leefomgeving", laat een woordvoerder van de voetbalbond weten. In Qatar is het 'vooral gericht op vrouwen', voegt hij daaraan toe.

Inmiddels heeft de KNVB drie projecten georganiseerd in Qatar onder de paraplu van WorldCoaches. Aan het eind van het eerste project in Qatar, in april 2018, keek de KNVB tevreden terug. 24 vrouwen 'zijn nu in staat om vier tegen vier wedstrijden te organiseren, allerlei voetbalvormen uit te zetten om kinderen te trainen en daarnaast vooral mensen te enthousiasmeren om te gaan sporten'.

Ontwikkeling van de breedtesport

Voor het ministerie is het feit dat het gericht is op vrouwen blijkbaar leidend, want de subsidie is uitgekeerd onder het thema 'gelijke rechten voor vrouwen en meisjes'. Maar uit een jubelend persbericht van de KNVB van vorig jaar, lijkt de focus toch vooral te liggen op de ontwikkeling van de vrouwensport in het kleine voetballand.

"Qatar heeft de samenwerking met landen als Nederland nodig, zeker als je kijkt naar voetbalontwikkeling voor meisjes en vrouwen", aldus WorldCoaches-ambassadeur Nigel de Jong.

Dat er een subsidie in het kader van het mensenrechtenbeleid, onder de noemer 'gelijke rechten voor vrouwen en meisjes' bij de ontwikkeling van de voetbalsport terecht komt, vindt het ministerie niet vreemd.

"De KNVB richt zich in de aanloop naar het WK 2022 in Qatar via samenwerking met de Qatarese voetbalbond op het bevorderen van voetbal als breedtesport onder vrouwen en meisjes. De KNVB kijkt tevens naar mogelijkheden arbeidsmigranten te betrekken bij haar programma’s", reageert het ministerie.

Samenwerking met Sjeik

De samenwerking voor de projecten vindt plaats tussen de KNVB, de Qatarese voetbalbond, de Nederlandse Ambassade en een Qatarese instelling, de Qatar Women’s Sport Committee (QWSC), die als doel het bevorderen van de vrouwensport heeft.

Het QWSC is onderdeel van het Qatarese Olympisch Comité, dat onder leiding staat Sjeik Joaan bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, een vooraanstaand lid van de koninklijke familie die het land bestuurt.

70 miljard voor stadions

Ook gezien de betrokkenheid van de Qatarese instellingen, is de Nederlandse subsidie opmerkelijk te noemen. Het oliestaatje staat te boek als het rijkste land ter wereld en lijkt geen geld tekort te komen om zelf te investeren in de voetbalsport.

Het land investeert volgens schattingen tussen de 50 en 70 miljard euro om het WK-voetbal in 2022 te kunnen organiseren.

Past bij Nederlandse ontwikkelingsdoelen

Dat Nederland ondanks dat toch belastinggeld vrijmaakt om de ontwikkeling van de vrouwensport in het land te steunen, komt omdat het past bij de gestelde doelstelling van het ontwikkelingsbeleid, legt het ministerie uit.

"Nederland steunt het WorldCoaches-programma, omdat het als effectief middel wordt gezien om de Nederlandse beleidsdoelstellingen te behalen met betrekking tot het behalen van Sustainable Development Goal 5 (gendergelijkheid) en in Qatar specifiek het verbeteren van de omstandigheden van arbeidsmigranten", aldus een woordvoerder.

67 vrouwen

Tijdens de drie afgeronde deelprojecten zijn inmiddels 67 vrouwelijk coaches opgeleid, weten zowel de voetbalbond als het ministerie te melden. Alleen voor het eerste programma kreeg de KNVB subsidie, van dat geld kregen dus 24 Qatarese vrouwen een trainerscursus.

Daarnaast trok de Nederlandse overheid nog eens 6580,70 euro uit voor het tweede programma, in december 2018. Dat geld ging niet naar de KNVB, maar naar andere betrokken partijen zoals tolken en leveranciers. Het derde afgeronde programma van het WorldCoaches-project in Qatar is zonder Nederlandse subsidie gefinancierd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van