Economie

Opnieuw miljoenenverlies voor omstreden thuiszorgdochters Alliade

03 juni 2019 12:37 Aangepast: 03 juni 2019 13:22
Zorginstelling Alliade kwam in de problemen door koop Zorgkompas. Beeld © ANP

De Zorgkompas-bedrijven, die zorginstelling Alliade afgelopen jaren zwaar in de problemen brachten, hebben opnieuw grote verliezen geboekt. Dat blijkt uit de zojuist gedeponeerde jaarrekening van de Friese zorggigant.

Alliade uit Heerenveen is een gehandicapten- en ouderenzorginstelling met ruim 7000 werknemers en een omzet van 313 miljoen euro. Tussen 2008 en 2011 nam de organisatie diverse bedrijven over van twee ondernemers, die bij Alliade in dienst kwamen maar tegelijk andere commerciële bedrijven bleven runnen.

Schijn belangenverstrengeling

In 2016 onthulde RTL Nieuws dat de ondernemers vanuit Alliade op grote schaal zaken deden met hun eigen commerciële bedrijven. Na onderzoek moesten de twee opstappen wegens de schijn van belangenverstrengeling.

Een vervolgonderzoek bracht eerder dit jaar aan het licht dat er rondom de overnames van de zorgbedrijven sprake was geweest van 'gebrek aan integere en beheerste bedrijfsvoering'. De instelling kwam onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en topman Erik Kuik moest opstappen. De inspectie deed bij het Openbaar Ministerie aangifte van valsheid in geschrifte.

Zware verliezen

Topman Kuik beweerde destijds dat de overname van de Zorgkompas-bedrijven voor Alliade financieel succesvol was geweest. Niet veel later bleek het onderdeel echter rode cijfers te schrijven. Zowel in 2016 als in 2017 maakten de Zorgkompas-bedrijven vele miljoenen verlies.

Uit de zojuist gedeponeerde jaarrekening van Alliade blijkt dat omstreden bedrijven in 2018 opnieuw verlies hebben geboekt. Zorgkompas BV boekte een verlies van 2,2 miljoen euro. Zusterbedrijf Zorgkompas Midden-Nederland BV noteerde een min van 1,2 miljoen euro.

Afbouwkosten

In een persbericht wijt de zorginstelling de nieuwe miljoenenverliezen aan 'afbouwkosten voor het afstoten van de Zorgkompassen'. Alliade besloot de bedrijven te ontmantelen wegens de aanhoudende verliezen.

Ook Support & Co, een ander bedrijf dat Alliade kocht van de zorgondernemers, schreef vorig jaar opnieuw rode cijfers. Het bedrijf met dertien supermarkten waar cliënten van de zorginstelling kunnen werken, boekte een volgens Alliade 'aanvaardbaar' verlies van 147.000 euro.    

Technisch failliet

De jarenlange verliezen hebben eveneens gevolgen gehad voor de vermogensposities van de thuiszorgbedrijven. Uit de jaarrekening blijkt dat Zorgkompas BV een negatief eigen vermogen van 3,7 miljoen heeft. Zorgkompas Midden-Nederland staat voor ruim 2 miljoen onder water. De vennootschappen zijn dus technisch failliet.

Alliade heeft zich garant gesteld voor de nakoming van de verplichtingen van de Zorgkompas-bedrijven. Maar uit de jaarrekening blijkt dat deze garantstelling vervalt als de bedrijven volledig zijn ontmanteld.

Volgens Alliade is er genoeg geld apart gezet om alles zonder verdere problemen te kunnen afwikkelen. "Alles wat we tot 2018 aan eventuele verliezen hebben moeten nemen, hebben we genomen", aldus woordvoerder Rogier Verhagen. "Eind vorig jaar stonden we op nul. Alleen eventuele verliezen in 2019 moeten nog worden voorzien."

Goed verdiend

Alliade tekent aan dat er niet alleen geld is verloren op de Zorgkompas-bedrijven. "In de jaren 2008 tot 2015 hebben we er goed op verdiend. Alleen zijn daarna de tarieven voor thuiszorg gekelderd. Dat is ons tegengevallen. Maar daar zijn ook andere partijen op stukgelopen." Hoeveel Alliade aan Zorgkompas heeft verdiend, kon hij nog niet zeggen.

Als geheel zag Alliade haar winst vorig jaar bijna 43 procent dalen, tot 6,2 miljoen euro. De omzet steeg bijna 3 procent, tot 313 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore