Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Trump beëindigt handelsdeal met India: 'Afspraken waren niet eerlijk'

01 juni 2019 09:00 Aangepast: 01 juni 2019 09:28
India moet vanaf woensdag exportheffingen betalen aan de Verenigde Staten. Beeld © Getty Images

President Donald Trump maakt nu echt een einde aan de handelsdeal die Amerika heeft met India. Het ontwikkelingsland mocht duizenden goederen exporteren zonder heffingen te betalen, maar die speciale status raakt India woensdag kwijt.

Volgens Trump zijn de afspraken met India niet eerlijk. Amerikanen moeten namelijk wel heffingen betalen over de producten die zij naar India exporteren.

Niet eerlijk

"India geeft de Verenigde Staten geen behoorlijke, eerlijke toegang tot zijn markt", schrijft Trump. India veranderde bijvoorbeeld onlangs de regels, waardoor lokale webwinkels allerlei voordelen hebben ten opzichte van Amerikaanse giganten zoals Walmart en Amazon.

Uitzonderingspositie

Trump maakte in maart al bekend dat hij het niet eens was met de handelsovereenkomst met India. In totaal gold de uitzonderingspositie voor 5,6 miljard dollar aan Indiase goederen.

Het Indiase ministerie van Handel verwacht dat de schade beperkt blijft, omdat de deal 'slechts' 190 miljoen dollar aan voordelen oplevert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Handelsoorlog: VS en China gaan er hard in

De nieuwe importheffingen hebben invloed op Indiase export van onder andere textiel, juwelen, auto-onderdelen en landbouwproducten, schrijft The New York Times.

Verder moeten Indiase handelaren nu ook heffingen betalen voor zonnepanelen en wasmachines die ze naar Amerika exporteren. Voor andere landen gold die extra belasting al langer, bepaalde ontwikkelingslanden zoals India waren uitgezonderd van de regel.

Heffingen op staal

Indiase exporteurs moeten al langer heffingen betalen over het staal en aluminium dat zij naar de VS verschepen. Daar waren zij het niet mee eens. India dreigt daarom met importheffingen op Amerikaanse appels, amandelen en metalen eindproducten.

Die heffingen zouden flinke impact kunnen hebben op boeren aan de Amerikaanse westkust, schrijft het Amerikaanse medium CNBC. India is na Europa namelijk een heel belangrijke afnemer van appels en amandelen uit de staat Californië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore