Ga naar de inhoud
Economie

Nog steeds tekort van 45 miljoen voor verbouwen sluis in Afsluitdijk

Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft het startsein voor de versterking van de Afsluitdijk. Beeld © ANP

Het kabinet geeft 40 miljoen euro extra uit voor het verbouwen van het sluiscomplex bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk, maar dat is nog lang niet genoeg om het project te voltooien. Er gaapt nog een gat van 45 miljoen euro in de begroting. Wie dat gaat betalen is nog onduidelijk.

Het gaat om het verbreden van de Lorentzsluis van 14 naar 25 meter, om meer schepen vanuit de regio's rond het IJsselmeer naar de rest van Europa te laten varen. Dat project kost in totaal 213,5 miljoen euro. 

96 miljoen euro van het rijk

Daarvan draagt de rijksoverheid in totaal 96 miljoen bij, dat is inclusief de 40 miljoen extra die Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) bij de Voorjaarsnota mocht toezeggen. Dat kon omdat er een meevaller voor de schatkist was van 1,5 miljard euro, maar het is dus nog niet voldoende om het hele project te bekostigen.

Meevaller
Meer van RTL Z
Meevaller van 1,5 miljard voor de schatkist: hier gaat het naartoe

Naast de bijdrage van het rijk hebben de provincies Friesland, Overijssel en Flevoland en de gemeenten Harlingen, Súdwest-Fryslân, Fryske Marren, Meppel, Zwolle, Kampen en Urk 73,5 miljoen toegezegd. Daarvan komt overigens 28,5 miljoen van het bedrijfsleven, blijkt uit het bidbook voor het project uit 2016. 

Meer werkgelegenheid

Als de verbreding doorgaat, levert dat ook nog eens 110 miljoen aan investeringen op van het bedrijfsleven, die dat anders wellicht niet zouden doen. Omdat er meer bedrijven in de regio zouden komen of blijven, is de verbreding ook goed voor de werkgelegenheid, in totaal worden dankzij de verbreding 3000 extra banen gecreëerd, meldt het bidbook. 

Er wordt nu gepraat over wie het nog openstaande bedrag van 45 miljoen gaat betalen, schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. 

Vriendelijke gesprekken

Dat zijn 'vriendelijke gesprekken', geen keiharde onderhandelingen, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Zij wijst er verder nog op dat het project mogelijk goedkoper kan, als het lukt om 'iets te versoberen of dingen anders te doen'. Dat wordt nu onderzocht, net als de economische effecten van het project. 

Fiasco
Meer van RTL Z
Fiasco Rijkswaterstaat: schepen van 26 miljoen kunnen niet overal varen