Economie

Handelsoorlog op TV: Amerikaanse en Chinese presentatrice kruisen de degens

30 mei 2019 13:15 Aangepast: 31 mei 2019 18:52
Screenshot Beeld © FOX

Een opvallend strijdtoneel voor de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China: primetime TV. De presentatrices van een Amerikaans en een Chinees nieuwsprogramma wisselden woensdagavond argumenten uit over wie gelijk heeft in de tarievenstrijd.

Die strijd is nog lang niet gestreden. Vandaag zegt China voorlopig geen concessies te doen aan de Amerikanen. Eventuele toenadering hangt volgens het ministerie van Handel af van de 'houding en oprechtheid van de VS'.

Geen oplossing

Ook het debat tussen de Amerikaanse Trish Regan en de Chinese Liu Xin mondde vanzelfsprekend niet uit in een oplossing, maar geeft wel een bijzonder inkijkje in de Chinese pr-strategie. 

Regan werkt voor Fox Business, een commercieel televisiestation dat bekendstaat als op de hand van conservatieve Amerikanen. Criticasters menen dat Fox een spreekbuis is voor de regering-Trump

Xin presenteert programma's voor CGTN, een Engelstalig televisiestation onder de vlag van de Chinese staatstelevisie. Chinese staatsmedia worden aangestuurd door de regering, hoewel de Chinese presentatrice aan het begin beweerde onafhankelijk te zijn van de Communistische Partij. 

Video: "Geen lid van de Communistische Partij"

In de dagen voorafgaand aan de uitzending bestreden de twee anchors elkaar al via sociale media. Vooral in China keek het publiek reikhalzend uit naar de tête-à-tête. De uitzending is het gesprek van de dag op het Chinese sociale medium Weibo. 

'Waarheid komt boven, door discussie'

Zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, bij monde van woordvoerder Lu Kang, deze week 'zeer geïnteresseerd te zijn'. "Een Chinees spreekwoord luidt: de waarheid komt helder bovendrijven door discussies", aldus de woordvoerder

Ook in Amerikaanse media is het debat een veelbeschreven onderwerp. The New York Times noemt het 'een zeldzame kans' voor de Chinezen, om haar wereldvisie zo direct over het voetlicht te kunnen brengen bij het Amerikaanse tv-publiek, via een welbespraakte dame als Liu Xin, die ook nog eens keurig Engels spreekt. "De strategie was: kom opdagen, wees open, presenteer jezelf en laat zien dat China een open land is", analyseert media-onderzoeker Maria Repnikova in de krant. 

Miniatuurvoorbeeld
Handelsoorlog

Huawei: miljarden consumenten voelen gevolgen ban VS

Zo vertelde Xi Liu het Amerikaanse tv-publiek over de Chinese economie ('socialisme met Chinese karakteristieken') en problemen rond diefstal van intellectueel eigendom ('geen Chinees, maar een wereldwijd probleem'). 

Trage satellietverbinding

Het debat, dat online is terug te zien, werd uiteindelijk een zeer beleefde uitwisseling van argumenten, afgesloten met de nodige 'thank yous'. Mede door de trage satellietverbinding knetterde het nauwelijks. Regan en Xin waren het over een ding in elk geval eens: voor de consument zou het beter zijn als de handelsbarrières zouden worden weggenomen. 

Het programma is hier terug zien.

China: Bal ligt bij Amerikanen

Onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de twee grootmachten liepen eerder deze maand vast. Daarop stelde president Donald Trump nieuwe importheffingen in op Chinese goederen, waarna Peking soortgelijke maatregelen tegen producten uit de VS nam.

China heeft volgens ingewijden de import van Amerikaanse sojabonen inmiddels stopgezet. Chinese importeurs kregen in december, na het staakt-het-vuren tussen Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping, juist de opdracht om partijen Amerikaanse sojabonen in te voeren als teken van goede wil. Dergelijke orders zouden nu zijn uitgebleven.

Eerder deze week suggereerde China zijn machtspositie op het vlak van zeldzame aardmetalen te gebruiken tegen de VS. De Amerikaanse technologiesector is voor een groot deel afhankelijk van het Aziatische land, als het gaat om dit soort stoffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van