Economie

Duitsers zijn kampioen verkeersovertredingen in Nederland

29 mei 2019 20:29 Aangepast: 29 mei 2019 20:59
Beeld © ANP XTRA

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben Duitsers meer verkeersovertredingen gemaakt in Nederland dan automobilisten uit andere landen buiten Nederland. In totaal gingen ze liefst 108.149 keer de fout in.

En daarmee hebben ze de 'concurrentie' ver achter zich gelaten. Op nummer twee staan de Belgen, niet verrassend ons andere buurland, met 89.173 overtredingen.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vrijgegeven.

Top-6

Op plaats drie staan de Polen met 27.737 overtredingen, de Fransen volgen met 25.594 misstappen in het verkeer en de Britten (12.262) en Spanjaarden (7.069) maken de top-6 vol.

Belgen parkeren relatief vaak verkeerd

In bijna alle gevallen is het vergrijp van de automobilisten uit den vreemde dat ze te hard rijden. Opmerkelijk is wel dat vooral de Belgen relatief vaak een boete pakken voor fout parkeren. 3,1 procent van de boetes voor Belgen zijn het gevolg van het niet juist wegzetten van de auto.

Bij de Duitsers is dat op een haar na 3 procent. Voor Polen, Fransen, Britten en Spanjaarden is dat percentage verwaarloosbaar klein.

2,7 miljoen overtredingen in vier maanden

Overigens weten Nederlanders zelf het gaspedaal ook maar al te goed te vinden. In de maanden januari tot en met april werden er maar liefst 2,2 miljoen bonnen uitgeschreven voor te hard rijden. Nog eens een slordige 183.000 voor fout parkeren, door rood rijden werd 82.476 keer bestraft en dan zijn er ook nog 238.578 overige vergrijpen geteld (waaronder ook fietsen zonder licht en brommeren zonder helm).

Bij elkaar zijn dat 2.729.233 verkeersovertredingen. Dat levert de staat een hele hoop geld op. Als we uitgaan van het gemiddelde boetebedrag voor alle verkeersovertredingen van vorig jaar (75,57 euro), dan hebben de hardrijders, foutparkeerders en roekelozen nu al ruim 206 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist.

Traject Utrecht - Amsterdam is melkkoe

Ongeveer een kwart van al die overtredingen wordt gemaakt op snelwegen waar trajectcontrole is. Vooral de A2 tussen Amsterdam en Utrecht blijkt een hotspot voor hardrijders. Met 178.395 uitgeschreven boetes in vier maanden tijd worden daar veruit de meeste overtreders gepakt.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore