Economie

Ov-staking kost honderden miljoenen euro's

29 mei 2019 10:55 Aangepast: 29 mei 2019 11:02
Een man wacht tijdens de OV-staking van vandaag bij Amsterdam Centraal op een tram. Beeld © ANP

De staking van gisteren in het openbaar vervoer kost de economie honderden miljoenen euro's, vanwege de lagere productie, langere files en meer ongelukken op de weg. Die kostenposten tellen op tot een bedrag van 421 miljoen, blijkt uit een schatting.

Het gaat wel om een hele ruwe schatting, benadrukt Carl Koopmans van het onafhankelijke onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.

In de rekensom zijn alle mogelijke oorzaken van minder productieverlies meegenomen en die zijn afgetrokken van 3,7 miljard euro. Dat is de waarde van alles wat er op een normale werkdag in Nederland wordt geproduceerd.

 

Minder productief

De grootste schadepost is dat er minder wordt geproduceerd omdat mensen later op hun werk komen omdat ze met een ander vervoermiddel dan het ov naar hun werk moesten.

"Of omdat ze thuis hebben gewerkt en daar wellicht minder productief zijn dan dat ze op hun werk geweest zouden zijn", legt Koopman uit. Als hierdoor 10 procent minder is geproduceerd dan normaal, scheelt dat 366 miljoen euro aan bruto binnenlands product (bbp).

Dat andere vervoermiddel dat mensen nemen om toch op hun werk te komen, zal in veel gevallen de auto zijn geweest. En dat is de volgende verliespost: meer auto's zorgen voor meer files, goed voor een verlies van 17 miljoen.

Behalve meer files, zorgt het extra autoverkeer ook voor meer ongelukken. En dat kost nog eens 38 miljoen euro. 

Staken loont: wie actievoert, krijgt (meer) gelijk

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen kip in stationswinkel door staking: 'We zijn open, maar het is super rustig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore