Economie

Energieverbruik verduurzaamt, maar niet snel genoeg

29 mei 2019 06:13
We zijn vooral meer zonne-energie en biomassa gaan gebruiken. Beeld © ANP

Zo'n 7,4 procent van alle energie die we gebruikten in 2018, kwam uit duurzame bronnen. Dat is iets meer dan een jaar geleden, maar komt nog niet in de buurt van de doelen van de Nederlandse regering. "In twee jaar moeten we er nog flink wat bij-plussen."

Het verbruik van hernieuwbare energie steeg tussen 2017 en 2018 met 13 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Dat is vooral te danken aan zonne-energie en biomassa, vertelt landbouweconoom Cor Pierik van het CBS. "Er worden volop zonnepanelen en zonneparken aangelegd", zegt hij. "Verder zorgen ook biodiesel en -benzine voor groei. Het gaat dan om benzine die jij en ik tanken. Er wordt namelijk steeds meer hernieuwbare brandstof bijgemengd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Subsidieregeling zonnepanelen blijft langer van kracht

Bijmengplicht

Het verbruik van zonne-energie groeide in 2018 met 40 procent en biomassa met 13 procent. Biomassa is met 61 procent van het totaal de grootste bron van hernieuwbare energie. Vooral het verbruik van biodiesel en biobenzine nam toe.

Belangrijke oorzaak is de bijmengplicht, vertelt Pierik. Die houdt in dat leveranciers een bepaald percentage biobrandstof moeten mengen met 'normale' diesel en benzine. In 2017 was dit 7,75 procent en in 2018 8,5 procent.

Weinig extra windmolens

Het verbruik van windenergie nam met maar 4 procent toe. Er werden namelijk niet zoveel molens bijgebouwd. Op zee 0, op het land 66. En er werden 18 molens afgebroken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederland vieste jongetje van de klas: nauwelijks duurzame energie

Van 7,4 naar 14 procent

Het energieverbruik is dus groener, maar nog lang niet duurzaam genoeg. De Nederlandse regering wil dat in 2020 14 procent van de verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen komt.

We zijn pas op de helft, blijkt uit de CBS-cijfers. En als de groei niet toeneemt, gaan we het niet halen. In 2018 is het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen uitgekomen op 7,4 procent van het taal, een jaar eerder was dit 6,6 procent.

'We gaan het niet halen'

"In twee jaar moeten we er dus flink wat bij-plussen", concludeert Pierik. Hij verwijst naar berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waaruit al eerder bleek dat we de klimaatdoelen niet gaan halen.

Hoewel het PBL verwacht dat het aandeel duurzame energie tussen 2017 en 2020 zal verdubbelen, blijft het naar alle verwachting steken op maximaal 12 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Toch klimaatdoelen halen? Zo kan het kabinet razendsnel CO2 verminderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van