Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft hard uitgehaald naar zijn opvolger Wopke Hoekstra. De PvdA-prominent en voormalig voorzitter van de eurogroep hekelt vooral Hoekstra's optreden in de eurogroep, het vergaderorgaan van Europese ministers van Financiën.
Dijsselbloem heeft vooral kritiek op de zogeheten Hanze-liga, het samenwerkingsverband van ministers van Financiën van noordelijke Europese landen. Daarin zitten behalve Nederland ook Ierland, Denemarken, Zweden, Finland, Litouwen, Letland en Estland.
De Hanze-liga is er op initiatief van Nederland gekomen en Dijsselbloem oppert op een bijeenkomst bij de Europese Centrale Bank (ECB) dat de Europese verkiezingen een mooie gelegenheid zou zijn om de liga ook weer op te heffen.
Zelf bepalen
Door als een blok op te treden, probeert de Hanze-liga binnen de eurogroep meer voor elkaar te krijgen op het gebied van begrotingsdiscipline. Dat komt er in de praktijk op neer dat erop gehamerd wordt dat landen zich houden aan Europese regels.
Daarin staat dat het begrotingstekort van eurolanden niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenland product en de staatsschuld maximaal 60 procent van het bbp is. Iets dat vooral in zuidelijke lidstaten niet zo nauw wordt genomen.
In plaats van als onderdeel van zo'n coalitie de onderhandelingen te beginnen, moeten landen volgens Dijssebloem zelf het beleid bepalen. "Om uiteindelijk een deal te sluiten die ze thuis kunnen accepteren en uitleggen", aldus Dijsselbloem.
Hameren op begrotingsregels
Ondanks dat Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep ook hamerde op het handhaven van de begrotingsregels, is het volgens hem niet goed als landen als onderdeel van een coalitie alleen maar zaken proberen tegen te houden.
Dijsselbloem doelt waarschijnlijk op de gezamenlijke EU-begroting, iets waar Hoekstra een fel tegenstander van is.
Reactie Hoekstra
Minister Hoekstra wil niet reageren op Dijsselbloems kritiek. "Ik heb me bij het aanvaarden van deze baan heilig voorgenomen om mijn voorgangers en opvolgers niet te recenseren, dus ik ga er niet op in", zei hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z.
De minister van Financiën zei wel voorstander te zijn van Europese samenwerkingen, zowel met de Duitsers en de Fransen als met de noordelijke Hanze-landen. "Dat helpt wel degelijk."
