Ga naar de inhoud
Economie

Vakantiedagen sparen om eerder met pensioen te gaan: bij Swinkels kan het

Koningin Maxima tijdens de viering van driehonderd jaar brouwerij Bavaria. Beeld © ANP

Een jaar eerder met pensioen dan de AOW-leeftijd terwijl je je loon krijgt doorbetaald. Dat kan voortaan bij bierbrouwerij Royal Swinkels Family Brewers. Met een nieuwe constructie kunnen werknemers volledig stoppen met werken op een leeftijd van 65,5 tot 66 jaar. "Het is creatief bedacht. Maar het is ook een sigaar uit eigen doos."

De brouwer is de eerste werkgever waarbij personeel kan kiezen uit drie opties: doorwerken tot je AOW, de laatste vijf jaar parttime werken óf een jaar eerder stoppen.

'Gemiddeld 49 jaar'

De verschuiving van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is reden dat het bedrijf op zoek ging naar nieuwe oplossingen. "De gemiddelde leeftijd in ons bedrijf is 49 jaar", vertelt HR-directeur Jeroen Straathof.

"Veel mensen werken met plezier en weten het goed vol te houden. Maar je kunt je voorstellen dat het best pittig is om op latere leeftijd fulltime in de ploeg te werken", zegt hij. 

Om die mensen tegemoet te komen, is het bedrijf bezig met 'duurzame inzetbaarheid'. Oftewel, regelen dat oudere medewerkers gezond kunnen blijven werken. Soms betekent dit dat ze minder uren werken of andere taken uitvoeren. En helemaal stoppen met werken kan voortaan ook.

Op je 62ste met pensioen? Het kan nog steeds!

01:58

Generatieregeling

In steeds meer cao's staan de zogeheten 'generatieregelingen'. Met zo'n regeling kun je minder gaan werken, zonder dat je daar hard op achteruit gaat in salaris of pensioenopbouw.

Oudere medewerkers gaan bijvoorbeeld 75 procent van hun oorspronkelijke werktijd werken, krijgen 85 procent betaald en de werkgever draagt 100 procent bij aan doorbetaling van de pensioenpremie. Het loon van de werknemer wordt aangevuld met een klein beetje van zijn pensioen.

"Dankzij allerlei fiscale regelingen snoep je zo echt maar een klein beetje van je pensioen af", benadrukt Straathof. Swinkels biedt de regeling aan sinds 2016 en op dit moment maken 22 werknemers er gebruik van.

Liever fulltime doorwerken en eerder met pensioen

"Maar er zijn ook mensen die liever niet parttime gaan werken", zegt de HR-directeur. "Soms is het bijvoorbeeld lastig, omdat ze een leidinggevende functie hebben. Maar ze willen wel graag een jaar eerder met pensioen. Voor die mensen hebben we de nieuwe regeling bedacht."

Je werkt fulltime door, maar krijgt betaald alsof je parttime werkt, legt hij uit. Het verschil vang je ook hier op met 'een beetje pensioen'. De dagen waarvoor je geen loon krijgt maar wel werkt, spaar je op als vakantiedagen. Zodat je laatste jaar voor je AOW eigenlijk één lange vakantie is, waarin je dus gewoon doorbetaald krijgt.

Maximaal 250 dagen

"Dankzij de regeling verwachten we lager ziekteverzuim en besparen we op loonkosten en premies", vertelt Straathof. "En voor medewerkers is hun pensioen eerder in zicht."

Zo'n 21 medewerkers hebben interesse, zegt hij. Belangrijk om te weten: je kunt maximaal 250 vakantiedagen sparen, dus maximaal een jaar eerder met pensioen. En je kunt er pas mee aan de slag op je 62ste, want eerder wordt je pensioen niet (deels) uitgekeerd.

'Sigaar uit eigen doos'

"Het is creatief bedacht", vindt onafhankelijk pensioenadviseur Jan Zwiers. "Maar het is ook een sigaar uit eigen doos. Eigenlijk spaar je gewoon heel veel verlofuren op. En die aanvulling op je parttime-loon komt uit je eigen pensioenpotje."

In principe kan iedereen eerder stoppen met werken, benadrukt de pensioenadviseur. "Vrijwel elke pensioenregeling biedt de mogelijkheid om rond je 60ste je pensioen te laten ingaan. Maar als je AOW-leeftijd 67 jaar is en jij stopt op je 65ste met werken, dan betekent dit dat je twee jaar geen AOW ontvangt. Als je met pensioen gaat terwijl je nog geen AOW krijgt, is je inkomen waarschijnlijk veel lager dan je gewend bent."

Zoveel
Lees ook
Zoveel moet je sparen om 5 jaar eerder met pensioen te gaan

Sparen voor een eerder pensioen

Het is dus de vraag: hoe ga je dat betalen? Wie toch eerder met pensioen wil, kan op allerlei manieren proberen de jaren tot zijn AOW te overbruggen. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere pensioen laten uitkeren in de eerste jaren. Zodra je AOW krijgt, wordt je pensioenuitkering weer lager. Dit betaal jij zelf uit je eigen pensioenpot.

Je kunt ook zelf geld opzij zetten om de AOW te overbruggen, maar dat is best een flink bedrag. De AOW voor alleenstaanden is netto bijna 1100 euro per maand, dus je zou dat bedrag moeten sparen maal het aantal maanden dat je met pensioen wilt. Er zijn nog meer manieren om aan geld te komen, zoals beleggen of je huis verhuren of verkopen.

Dit
Lees verder
Dit moet je doen om een jaar eerder met pensioen te gaan

Voorbereiden op pensioen

"In de praktijk is gelijkmatig minder gaan werken voor veel mensen fijner", zegt Zwiers. "Ze gaan steeds minder werken en bereiden zich zo voor op hun pensioen."

Daarom gaan steeds meer bedrijven aan de slag met generatieregelingen. Die naam verwijst trouwens naar het feit dat de werkgever het loon dat hij minder betaalt aan de oudere werknemer, kan gebruiken om nieuwe medewerkers aan te nemen.

Politieagenten
Lees ook
Politieagenten willen eerder met pensioen: 'Collega's in de 60 kunnen niet meer mee'