Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Regering Trump opent nieuw front in handelsoorlog

24 mei 2019 08:43 Aangepast: 24 mei 2019 09:25
Het tellen van biljetten van 100 yuan bij een Chinese bank. Beeld © AFP

De VS dreigen een nieuw wapen in te zetten in de handelsoorlog met China. Het land wil importheffingen instellen op producten uit landen die hun munteenheid devalueren ten opzichte van de dollar. Zo'n maatregel zou ook onder meer Japan, Duitsland, India en Zwitserland kunnen treffen.

Zij staan namelijk op een lijst van landen die door de VS in de gaten worden gehouden vanwege het vermoeden van valutamanipulatie. Dat is vooral president Donald Trump een doorn in het oog. Landen doen dit volgens hem zodat het aantrekkelijker wordt om producten van bedrijven uit deze landen te kopen.

Amerikaanse bedrijven hebben hieronder te lijden, omdat de consument in het land door deze praktijken eerder producten uit het buitenland zullen kopen, aldus Trump. Het zou er ook voor gezorgd hebben dat bedrijven hun productiefaciliteiten naar het buitenland verplaatsen.

Valutamanipulatie

Het gaat om een aanvullende regel op bestaande regels tegen valutamanipulatie, maakte het ministerie van Economische Zaken bekend, schrijft persbureau Reuters.

De extra heffingen zijn een wapen tegen landen die hun export 'subsidiëren', aldus het ministerie. De nieuwe regel zou tussen de 3,9 miljoen en 21 miljoen dollar aan extra belastinginkomsten op kunnen leveren, schrijft The New York Times.

Extra kosten consument VS

Gisteren werd bekend dat de importheffingen die Trump heeft ingesteld tegen de Amerikaanse consument flink geld kosten. De importheffingen op Chinese producten kosten een gemiddeld huishouden in de VS 414 dollar extra vorig jaar, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse centrale bank.

En dat bedrag wordt nog veel hoger, met de verhoging van de heffing die onlangs is aangekondigd. Een deel van wat de huishoudens kwijt zijn, vloeit naar de Amerikaanse schatkist. Maar een ander deel van de extra uitgaven verdwijnt over de grens.

Omdat Chinese bedrijven hun prijzen niet hebben verlaagd, worden andere landen ineens aantrekkelijk om artikelen te kopen, constateert de Federal Reserve. Die landen waren eerst duurder dan China, maar door de heffing die over Chinese producten betaald moet worden, komen zij nu in beeld als goedkoper alternatief.

Miniatuurvoorbeeld
Column:

Trump is de beste Amerikaanse president voor China

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Importheffingen kosten Amerikaanse huishoudens honderden dollars per jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore