Economie

Rek bouw lijkt eruit: aantal afgegeven vergunningen fors gedaald

23 mei 2019 00:01
Bouwvakkers aan het werk bij knooppunt Ypenburg nabij Den Haag. Beeld © ANP

Het aantal vergunningen dat is afgegeven voor nieuw te bouwen huizen is flink gedaald. En dat is een teken dat de rek er uit lijkt te zijn in de bouw, die in het afgelopen kwartaal nog wel draaide als een tierelier.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor 12.500 huizen een bouwvergunning afgegeven, ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is het laagste aantal vergunningen dat is afgegeven in de afgelopen drie jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Somber signaal

Dat is niet het enige sombere signaal dat er minder nieuwe huizen gebouwd gaan worden. Want ook het aantal huizen waar al een vergunning voor is afgegeven, daalde.

De komende jaren moeten er flink veel huizen bijgebouwd worden om aan de groeiende vraag te voldoen. In 2030 is er een tekort van 157.000 woningen, meldde ABN Amro onlangs.

Bouwers waarschuwen

En onlangs nog waarschuwden bouwers dat er te weinig wordt gebouwd om het kabinetsplan van 75.000 nieuwe woningen per jaar tot en met 2024 te halen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland riep toen al op om regels te versoepelen om sneller te kunnen bouwen.

Tussen het moment van aanvraag en goedkeuring van een bouwvergunning ligt zo'n twee jaar, meldt het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouwers waarschuwen: er worden te weinig woningen gebouwd

Tekort aan personeel

Maar strenge regels zijn niet het enige probleem als het gaat om nieuwbouw. Een kwart van de bouwbedrijven heeft zo'n tekort aan personeel, dat deze minder kunnen doen dan ze zouden willen, zeggen ze tegen het CBS.

En dat is waarschijnlijk ook de reden dat er minder vergunningen worden aangevraagd, vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau. "De vraag is er wel, daar zal het zeker niet aan liggen. Maar bouwbedrijven zitten met hun handen omhoog, het heeft weinig nut om vergunningen aan te vragen als je geen mensen hebt om te bouwen." Er werken nog steeds minder mensen in de bouw dan voor de crisis, voegt hij toe.

'De rek lijkt eruit te zijn'

De bouw had inderdaad een druk kwartaal achter de rug: de omzet steeg met 11,4 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018. De laatste keer dat de omzet zo hard steeg, was meer dan tien jaar geleden. "Maar de rek lijkt er wel uit te zijn", zegt Van Mulligen, verwijzend naar het gedaalde aantal vergunningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`