Nederland heeft vandaag bijna 6 miljard euro opgehaald met zijn eerste uitgifte van groene staatsobligaties ooit. De belangstelling was zo groot dat de staat in theorie wel 21 miljard had kunnen ophalen.
Het geleende geld gaat onder meer naar de productie van duurzame energie, de isolatie van huurwoningen, spoorinfrastructuur en het bestendig maken van stad en platteland tegen extreem weer.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën spreekt van 'een groot succes'. In zijn wekelijkse gesprek met RTL Z wijst hij erop dat Nederland het eerste land is met een zogenoemde triple A-rating dat groene staatsobligaties uitgeeft. Triple A is het hoogste rapportcijfer dat een land kan krijgen van de kredietbureaus. het wil zeggen dat de kans zeer groot is dat het land zijn lening terugbetaalt.
Hoekstra is niet verrast door de grote vraag naar de groene obligaties. Het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA), een onderdeel van het ministerie van Financiën, kondigde de eerste groene staatslening eind oktober aan. "Eerder zijn we benaderd door Nederlandse pensioenfondsen die die groene obligaties hebben gekocht in Frankrijk en op andere plekken. Wij wilden graag aan deze vraag voldoen."
Donkergroen criterium
Dat het ministerie niet meer dan 6 miljard euro heeft opgehaald, heeft te maken met de strenge eisen die aan groene obligaties worden gesteld. Beleggers moeten ervan op aan kunnen dat hun uitgeleende geld werkelijk aan duurzame investeringen wordt besteed. "Dat hebben we ook laten objectiveren. We hebben een certificaat gekregen wij dit geld echt gaan gebruiken voor groene activiteiten."
Overigens investeert de overheid met het debuut van deze obligatie niet per se meer geld in duurzaam. Obligatiekopers weten nu gewoonweg zeker dat hun geld aan groene projecten wordt besteed.
Hoekstra verwacht in de toekomst vaker groene staatsobligaties uit te geven. "Maar we willen wel vasthouden aan dat donkergroene criterium. We willen dat beleggers echt waar krijgen voor hun geld."