Economie

Kan ik nog wel bellen en appen met mijn Huawei-telefoon?

20 mei 2019 13:52 Aangepast: 24 mei 2019 12:31
Google heeft de toegang van Huawei tot Android beperkt. Beeld © AFP

De Chinese mobieltjesmaker Huawei heeft nog maar beperkt toegang tot besturingssysteem Android en het krijgt mogelijk geen chips meer geleverd van Amerikaanse producenten. Werkt je Huawei-telefoon nog wel? Vier vragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google beperkt toegang Android voor Huawei

Ik heb een Huawei-telefoon, wat nu?

Mensen die nu een Huawei-telefoon gebruiken, merken voorlopig niets van het besluit van Google, zegt Tim Wijkman, onderzoeker van Telecompaper. Google beperkt namelijk wel de toegang van Huawei tot zijn besturingssysteem Android, op last van de Amerikaanse regering, maar dat geldt niet voor bestaande telefoons.

Mensen met een telefoon of tablet van Huawei of dochtermerk Honor hoeven niet te vrezen dat ze geen updates of ondersteuning meer krijgen voor hun toestel vanwege de sancties tegen het bedrijf, voegt Huawei daar aan toe. Kleine updates voor Android komen namelijk vrij beschikbaar en kunnen zonder contact met Google door Huawei verspreid worden.

Let wel: Huawei zegt niets over toekomstige Android-versies. Als Huawei zijn telefoons wil upgraden naar een volledige versie van Android Q inclusief Play Store, moet het langs Google. Zolang dat niet gaat, zal Huawei zijn telefoons niet kunnen upgraden naar nieuwe versies van Android.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boycot door VS wordt pijnlijk: 'geen chips meer voor Huawei'

Ik wil straks een nieuwe Huawei kopen

Ook voor de eerstvolgende toestellen, die al in ontwikkeling zijn en door Google zijn goedgekeurd, zijn er geen grote gevolgen, aldus Wijkman.

De vraag is wel wat er gebeurt als Huawei door zijn reeds verscheepte voorraad Android-telefoons heen is. Huawei spreekt in zijn verklaring heel duidelijk van ondersteuning voor "telefoons die verkocht of wereldwijd voorradig zijn". 

Kan ik nog apps downloaden?

Huawei wordt 'gedegradeerd' naar het Android Open Source Project (AOSP). Dat is de meest eenvoudige versie van Android. ''Dat betekent dat mensen met een Huawei-smartphone straks misschien geen toegang meer hebben tot de Play Store van Google en geen gebruik kunnen maken van Google-apps als Gmail, YouTube en Google Maps", aldus Wijkman.

Maar dat wil niet zeggen dat je geen apps meer kunnen downloaden. "Mensen moeten dan naar de eigen appwinkel van Huawei, de AppGallery, om hun apps te downloaden", legt Wijkman uit. Ze kunnen daar op zoek gaan naar alternatieven voor Android-apps.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

Bestaat Huawei op langere termijn nog wel?

''Huawei hield er al rekening mee dat dit zou gebeuren, ze hadden al een eigen besturingssysteem in de maak. Het kan zijn dat ze nu besluiten om dat in te voeren'', aldus Wijkman. En misschien volgen meer Chinese bedrijven dat voorbeeld, denkt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore