Economie

'VS wil staalheffing voor Canada en Mexico afschaffen voor handelsakkoord'

17 mei 2019 18:09 Aangepast: 17 mei 2019 18:56
Een activist in Mexico-stad protesteert in 2018 tegen Donald Trump. Beeld © AFP

De Verenigde Staten maken zich op om de heffingen op staal en aluminium uit Canada en Mexico te schrappen. De regering Trump hoopt dat met die stap er weer schot komt in de onderhandelingen over een handelsakkoord.

Bijna een jaar geleden voerde president Trump een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium in. Hij maakte zich daarmee niet populair bij de buurlanden.

De heffingen werden in maart 2018 aangekondigd, maar Europa, Mexico en Canada kregen in eerste instantie uitstel. In mei 2018 werden de heffingen alsnog ingevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelschaos: VS op ramkoers met bondgenoten

Klap voor onderhandelingen

De stap zorgde ervoor dat de onderhandelingen over een vervanger van het NAFTA-vrijhandelsverdrag een klap kregen. Er wordt onderhandeld over een nieuwe deal, die meer in het voordeel van de Amerikanen moet uitpakken.

Een favoriet pressiemiddel van president Trump is om in dergelijke situaties met importtarieven te werken, zoals hij dat ook doet in de handelsoorlog met China. Volgens de regering was deze stap nodig om Amerikaanse bedrijven te steunen

Ergernis bij handelspartners

Het leidde alleen maar tot irritatie bij handelspartners. Handelsgezant Robert Lightizer heeft nu volksvertegenwoordigers ingelicht dat een deal in zicht is. De Amerikaanse regering hoopt dan dat een nieuw handelsakkoord getekend kan worden.

Wanneer de importheffingen afgeschaft worden is vooralsnog onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`