Economie

Kroontje voor Brabantia: merk krijgt predicaat Koninklijk voor 100-jarig bestaan

17 mei 2019 16:58 Aangepast: 17 mei 2019 17:05
Brabantia-topman Tijn van Elderen.

Brabantia, het interieurmerk dat bekend is van prullenbakken en strijkplanken, krijgt het predicaat koninklijk voor zijn honderdste verjaardag. Topman Tijn van Elderen is trots. Hij noemt de onderscheiding goed voor de handel. "In Aziatische landen vinden ze dit erg belangrijk. Koninklijke Brabantia laat zien dat we een betrouwbare partner zijn."

Het predicaat Koninklijk krijgen bedrijven niet zomaar (zie kader) en wordt alleen bij bijzondere jubilea verstrekt. Andere bedrijven die zich koninklijk mogen noemen zijn Shell, Philips, KLM en familiebrouwerij Swinkels. 

Brabantia viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Het bedrijf werd opgericht door de overgrootvader van Van Elderen. Brabantia heeft inmiddels zo'n 1000 producten in het assortiment. De prullenbak van het bedrijf is nog altijd een succesnummer. Sinds de 1955 zijn er al zo'n 80 miljoen van verkocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabantia vindt zichzelf al 100 jaar opnieuw uit: 'Een prullenbak moet spannend zijn'

Frisse prullenbakken

Brabantia is met zijn 100 jaar een gezond middelgroot bedrijf, blijkt uit het meest recente jaarrapport uit 2017. In dat jaar boekte het bedrijf 3,5 miljoen euro winst op een omzet van bijna 110,7 miljoen. Maar 18,6 miljoen van die omzet wordt in Nederland gedraaid.

Van Elderen liet eerder dit jaar in een interview met RTL Z weten dat zin bedrijf hard werkt om het merk fris te houden. Dat wil hij onder andere doen door prullenbakken spannend te maken. Zo is er nu een prullenbak van leer.

Brabantia heeft meer dan duizend medewerkers. Slechts 110 daarvan werken in Nederland. De productie vindt voornamelijk plaats in België, Letland en China.  

Hoe word je als bedrijf Koninklijk?

  • Het bedrijf moet een 'zeer vooraanstaande plaats innemen' in Nederland.
  • Bij voorkeur een internationale uitstraling hebben.
  • Geen vestiging van buitenlandse multinational of mkb-bedrijf zijn.
  • De bedrijfstop moet van onbesproken gedrag zijn.
  • De bedrijfsvoering moet 'onberispelijk' zijn.
  • Een bijzonder jubileum vieren (in principe minstens 100 jaar bestaan).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore