Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Zorgen om Zuidasdok: project 100 miljoen duurder en vertraagd

16 mei 2019 20:22 Aangepast: 16 mei 2019 21:23
Het project Zuidasdok: uitbreiding en het deels ondergronds brengen van de A10-zuid. Beeld © ANP

Het gaat niet zoals gepland met de bouw van de Zuidasdok in Amsterdam. Het project, met een nieuw station en een snelwegtunnel, is complexer en risicovoller dan voorzien en wordt naar verwachting bijna 100 miljoen euro duurder.

Dat staat in de halfjaarlijkse rapportage van de Zuidasdok. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 'zorgelijke ontwikkelingen'. Momenteel wordt er dan ook 'intensief bestuurlijk overleg' over het project gevoerd.  

Zuidasdok is een gezamenlijk project van het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam en moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van de Zuidas. In 2028 zou het af moeten zijn. Kosten: 1,4 miljard euro.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeente Amsterdam wil meer bedrijven, zet in op bouw kantoren

Risico's bouwproces voorkomen

Het project bevindt zich nu nog in de zogenoemde herrijkingsfase. Dat houdt in dat het ontwerp met de aannemer nog in detail uitgewerkt wordt. Pas als het ontwerp aan alle eisen en doelstellingen van de opdrachtgever voldoet, kan er begonnen worden met de bouw. Deze werkwijze moet risico's tijdens het bouwproces voorkomen. 

De herrijking liep al vertraging op en moet nu voor de zomer 2019 worden afgerond, zodat de start van de bouw in 2020 kan beginnen. Maar volgens de minister staat de 'planning onder druk'. 

Personeelstekort 

Dat de kosten naar verwachting met 100 miljoen euro zullen toenemen, is een direct gevolg van de uitloop van die planning. Op de lijst met risico's staan naast de tijd en complexiteit ook de schaarste van personeelstekort in de bouw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore