Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Partijen geven amper geld uit aan campagne Europese verkiezingen

17 mei 2019 06:25 Aangepast: 17 mei 2019 09:08
Voor posters werd nog net budget vrijgemaakt. Beeld © ANP

Politieke partijen in Nederland besteden weinig geld aan de campagne rondom de aanstaande Europese parlementsverkiezingen. Werden er aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 gezamenlijk nog miljoenen euro's uitgegeven aan posters, televisiereclames en radiospotjes, bij de Europese verkiezingen gaat het om een fractie daarvan.

Ook voor advertenties op Facebook en Twitter is amper budget vrijgemaakt, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z, áls er al geadverteerd wordt. Zo heeft D66 vier advertenties geplaatst op Twitter over de Europese Verkiezingen voor bij elkaar opgeteld zo'n 2100 euro.

Amper campagne via sociale media

GroenLinks heeft nog geen 500 euro uitgegeven aan twee verkiezingsadvertenties op dit sociale medium. De overige partijen, er doen er zestien mee in Nederland, adverteren helemaal niet op Twitter.

Op Facebook zijn de partijen actiever. VVD, de SP en D66 hebben er een handvol advertenties gepost, maar partijen als PVV, DENK, Forum voor Democratie en Jezusleeft helemaal niets. Aan de advertenties op Facebook hangen bedragen van minder dan 100 euro per advertentie tot 499 euro.

Televisie en abri's

Onderzoeksbureau Nielsen houdt bij hoeveel politieke partijen uitgeven aan advertenties op internet, televisie, in dagbladen en vakbladen en aan buitenreclame zoals abri's. Deze verkiezingen 'wordt er helemaal niets uitgegeven', aldus marketingmanager Berry Punt. 

Kijkend naar het CDA, de PvdA, GroenLinks, 50Plus, SGP, ChristenUnie en D66 gaat het tot nu toe om een gezamenlijk bedrag minder dan 100.000 euro, zegt hij. 

Een laag bedrag vergeleken bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 waarbij miljoenen werden uitgegeven. Zo gaf D66 toen, zo vermeldt het jaarverslag, 1,6 miljoen euro uit en de VVD 2,4 miljoen euro. Zelf doen de partijen liever geen uitspraken over hun campagnebudgetten. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Hier ga je op stemmen bij de Europese Verkiezingen op 23 mei

Hand op de knip

D66-campagneleider Jan Paternotte waarschuwde vorige maand al voor een lege campagnekas. "Ons budget is stukken kleiner dan bij de Statenverkiezingen," zei hij tegen Het Parool. "En dat zal voor meer partijen gelden."

Partijen lijken de hand op de knip te houden, al moet hier wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden. Zo heeft Nielsen de data tot afgelopen zondag binnen. Zeker in de laatste week van een campagne wordt er nog wel geld uitgegeven, zegt Punt. Al zullen de bedragen niet in de buurt komen bij die van voorgaande verkiezingen. 

Verdeling budget

GroenLinks laat desgevraagd weten dat het één budget heeft voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als de Europese parlementsverkiezingen, namelijk 1,1 miljoen euro. En dat ligt hoger dan de 900.000 euro voor de landelijke verkiezingen in 2019. 

Een woordvoerder mailt dat veel kosten voor beide verkiezingen zijn gemaakt en dat de budgetten per verkiezing niet veel zullen verschillen. De VVD laat in een eerste reactie weten dat het 'hier liever niet over praat'.   

'Europese verkiezingen niet relevant'

De cijfers die Nielsen in handen heeft, laten zien dat vooral VVD, D66 en het CDA de afgelopen verkiezingen veel geld uitgaven, met name aan televisiecampagnes. Die uitgave is er voor de Europese verkiezingen niet gedaan. 

Is Europa dan toch niet belangrijk genoeg? Dat willen de benaderde partijen niet zo stellen, al gaf premier Mark Rutte laatst wel een hint in die richting. In het programma Buitenhof liet hij zich ontvallen: "De Europese verkiezingen, ja, die vind ik niet zo relevant."

Hij voegde daar wel aan toe: "Ook veel belangrijker is: wat gebeurt er dadelijk nationaal in Duitsland, want daar ligt echt de macht. En wat gebeurt er in Frankrijk bij de nationale verkiezingen?"

Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement van de 751. Op 23 mei gaan de stembussen open. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van