Economie

Gamma ontslaat zwangere caissière na misbruik voordeelkaart

16 mei 2019 15:33 Aangepast: 24 mei 2019 14:27
Volgens Gamma-medewerkster wil bedrijf haar kwijt omdat ze zwanger is. Beeld © ANP

Gesjoemel met een voordeelpas is een 27-jarige zwangere kassamedewerkster van Gamma duur komen te staan. De bouwmarkt ontsloeg haar op staande voet, omdat zij wasmiddel en toiletpapier kocht met kortingcoupons die bedoeld waren voor klanten. Volgens de rechter is het ontslag terecht.

De jonge vrouw werkte sinds 2013 als caissière bij Budé Bouwmarkt, een franchisebedrijf dat vijf Gamma bouwmarkten exploiteert. In februari ontsloeg het bedrijf haar op staande voet, nadat was gebleken dat zij artikelen had gekocht met onrechtmatig verkregen voordeelcoupons.

Scannen voordeelkaart

Als klanten zelf geen voordeelkaart bij zich hadden, scande de vrouw haar eigen kaart om zo zelf extra coupons te sparen. Met de zo verkregen kortingsbonnen kocht de medewerkster later wc-papier en wasmiddel. Volgens de bouwmarkt maakte de caissière zich hiermee schuldig aan fraude.

Volgens de medewerkster scande zij haar kaart onder druk van het streefpercentage dat de bouwmarkt hanteert. De Gamma wil dat 60 procent van de klanten gebruikmaakt van een voordeelkaart.

Zwanger

Ook stelt de caissière niet te hebben geweten dat zij de voordeelcoupons niet mocht gebruiken. Volgens haar zocht het bedrijf naar een reden om goedkoop van haar af te komen, omdat zij twee weken vóór haar ontslag had verteld dat zij zwanger was.

De rechter veegde die argumenten van tafel. Uit het feit dat zij tegen een leidinggevende loog over de manier waarop zij aan zoveel voordeelcoupons kwam, kan volgens de rechtbank worden afgeleid dat de caissière wist dat haar gedrag niet in de haak was.

Niet doorbetaald

Het ontslag komt de vrouw duur te staan. De kans is klein dat zij tijdens haar zwangerschap aan een nieuwe baan komt, en zonder dienstverband wordt zij tijdens haar zwangerschapsverlof niet doorbetaald. 

De rechter erkent dat er voor een klein bedrag is gesjoemeld en de zwangere kassamedewerkster 'wellicht inderdaad nu minder kansen op de arbeidsmarkt'  heeft.

"Maar dat belang weegt niet op tegen het belang van de bouwmarkt om iedere vorm van fraude binnen haar onderneming tegen te gaan door middel van een zero-tolerance beleid", aldus de rechter. 

Uit het vonnis blijkt dat de bouwmarkt eerder al twee werknemers ontsloeg, omdat zij een voucher van Flexa-verf, die recht gaf op een taart van de Hema, hadden meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van