De hoogste baas van Hudson's Bay Nederland, Stephan Fanderl, vindt dat er ingegrepen moet worden om de verliezen bij de winkelketen te stelpen. Dat zegt de 55-jarige Duitse winkelbaas tegen RTL Z. "Hudson's Bay had zich meer op het V&D-segment moeten richten."
Stephan Fanderl is in Nederland nog vrijwel onbekend, maar in Duitsland is hij een grootheid. Hij leidt er de warenhuisketens Karstadt en Kaufhof, met 180 winkels en 32.000 werknemers. Sinds eind vorig jaar (zie kader onderaan) heeft hij ook de touwtjes in handen van het kwakkelende Hudson's Bay Nederland, dat inmiddels vijftien winkels en zo'n 2000 werknemers telt.
Gisteren sprak de Duitser tijdens het World Retail Congress in Amsterdam onder meer over de modernisering van winkels in stedelijke gebieden. Volgens Fanderl moeten traditionele winkels het aantal vierkante meters terugbrengen, maar het overgebleven winkeloppervlak wel aantrekkelijker maken.
Dramatische resultaten
Tijdens zijn speech sprak hij vooral over zijn Duitse winkels, en niet over Hudson's Bay. Ook Nederland staat echter ook hoog op zijn prioriteitenlijst, bevestigt hij na de lezing.
Logisch, want de afgelopen anderhalf jaar boekte Hudson's Bay dramatische resultaten. Het grote publiek laat de nieuwe winkels links liggen, en de verliezen zijn enorm. De Telegraaf wist te melden dat de keten in het eerste jaar 80 miljoen euro verlies maakte. "Dat waren jullie toch niet, die dat openbaar maakten?"
Ingrijpen noodzakelijk
Volgens de Duitser maakte Hudson's Bay aanvankelijk de fout door te kiezen voor het verkeerde deel van de markt. "De toenmalige Canadese moeder richtte zich op het Bijenkorf-segment. Dat is een interessante markt, maar ook erg klein. En dat terwijl er na het verdwijnen van V&D juist veel ruimte lag voor winkels die 'waar voor uw geld' bieden, maar niet goedkoop zijn."
Daar ziet Fanderl nu mogelijkheden. "Die zijn we nu aan het analyseren. Maar gezien de grote verliezen is wel duidelijk dat we moeten ingrijpen. Succes is iets dat we op dit moment vooral hier in Nederland nodig hebben."
Opmerkelijk is, dat Fanderl geruchten dat de winkels van Hudson's Bay dit jaar mogelijk al worden gesloten, niet met kracht ontkent. "Ik ga nooit in op geruchten, maar op dit moment bekijken we veel opties. Wij zijn hier pas sinds eind vorig jaar mee bezig, dus geef ons wat tijd. Maar het moet zeker niet te lang duren."
Harde hand
Ondanks zijn innemende voorkomen bewees Fanderl de afgelopen jaren dat hij keihard kan ingrijpen. Toen hij in 2014 topman van Karstadt werd, zat het gerenommeerde warenhuis al jaren zwaar in de problemen. Onder zijn leiding sloten tientallen winkels hun deuren en verdwenen 3000 banen.
Ook na de combinatie met Kaufhof kondigde hij aan hard in te grijpen. Daarbij schrapt hij naar verwachting 2600 voltijdsbanen, ofwel zo'n 5000 arbeidsplaatsen. De winkels van Hudson's Bay in Nederland kunnen hun borst natmaken.
'Ambitieuze saneerder'
De in Duitsland als een 'ambitieuze saneerder' bekend staande Stephan Fanderl werd in 1963 geboren als de zoon van een Zuid-Duitse supermarktondernemer. De detailhandel zit hem dus in het bloed.
Na zijn studie werkte hij onder meer bij de Duitse winkelgiganten Metro en Rewe en het Amerikaanse Wal-Mart, waar hij verantwoordelijk werd voor de Russische markt.
In 2013 werd Fanderl toezichthouder bij het al jaren kwakkelende warenhuisconcern Karstadt, dat in handen is van de Oostenrijkse vastgoedmiljardair René Benko. Een jaar later maakte de Oostenrijker hem bestuursvoorzitter. Bij Karstadt greep Fanderl afgelopen jaren hard in.
Nadat de Canadese winkelgigant Hudson's Bay Company vorig jaar in de problemen raakte, voegde het haar Europese divisie (met de ketens Kaufhof in Duitsland, Inno in België en Hudson’s Bay in Nederland) samen met Karstadt. De Oostenrijkers kregen een nipt meerderheidsbelang in de combinatie, en Fanderl werd er topman.