Economie

Ryanair boos over vliegtaks: 'Dit is subsidie voor KLM'

15 mei 2019 14:45

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is niet blij met de plannen van het Nederlandse kabinet voor het invoeren van een belasting op vluchten van en naar Nederland. "Deze belasting heeft niets met het milieu te maken, het is gewoon een volgende overheidssubsidie voor KLM'', schrijft marketingdirecteur Kenny Jacobs in een reactie op de plannen.

In Nederland wordt per 2021 een vliegbelasting ingevoerd. Of je nou vliegt naar Spanje of Australië: voor alle bestemmingen betaalt iedereen dan het vaste tarief van zeker 7 euro per ticket. Daarnaast komt er een heffing op vrachtvervoer.

Volgens Ryanair geldt de belasting niet voor passagiers, waaronder veel van KLM, die op Schiphol een transfer maken en doorvliegen naar een andere bestemming.

Grootste vervuiler

De passagiers van directe vluchten van en naar Nederland, onder wie Ryanairs klanten, zijn wel onderwerp van de belasting. Daarmee beloont het kabinet juist de grootste vervuiler. Degenen die twee vluchten maken betalen immers geen belasting, zo redeneert Jacobs.

Het precieze tarief van de Nederlandse vliegbelasting wordt volgend jaar pas vastgesteld. Het kabinet blijft ondertussen voorstander van een Europabrede invoering.

De taks zou overigens nauwelijks invloed hebben op de economie of werkgelegenheid. Tegelijkertijd zou het wél een positief effect hebben op het milieu en de omgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Vliegtaks invoeren heeft geen effect op banen of de economie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van