Ga naar de inhoud
Economie

Italiaanse minister pleit voor hogere staatsschuld: 'We hebben honger'

Salvini poseert met een aanhanger. Beeld © Getty

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini roept zijn regering op om het begrotingstekort met méér dan de toegestane 3 procent te laten groeien. "Het is niet alleen een mogelijkheid; het is een plicht. Want de strenge Europese begrotingsregels hongeren miljoenen Italianen uit."

Salvini, leider van de tweede regeringspartij Lega, deed zijn uitspraken dinsdagavond in een talkshow op de Italiaanse publieke omroep.

Daarbij ging het over het maximum van een begrotingstekort dat in landen die lid zijn van de Europese Unie. Het begrotingstekort mag niet meer zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), alles wat er bij elkaar verdiend wordt in een land. 

Het moet ervoor zorgen dat landen niet meer geld uitgeven dan ze ontvangen. En dat op middellange termijn de staatsfinanciën gezond zijn.  

Belasting verlagen om de economie te laten groeien

"Me houden aan die regels is de laatste van mijn zorgen", zei Salvini. Als voorbeeld gaf hij maatregelen in de automarkt.

"Iedere auto die hier wordt geproduceerd, zorgt voor een baan. Als ik aftrekbaarheid bij de aanschaf van een auto vergroot, verkopen we meer auto’s. Waarmee de economie groeit. Dat levert vervolgens weer meer belastingen op. In Europa zeggen ze me dat ik de belasting niet mag verlagen. Maar als ik daarmee groei kan veroorzaken waarom niet?"

Spread

De Italiaanse economie presteert matig. Na twee kwartalen van lichte krimp was er 0,1 procent  groei in het eerste kwartaal van dit jaar.  De staatsschuld bedraagt 132 procent van het bbp. Europa wil dat landen dat laten zakken tot 60 procent. 

De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg vandaag naar aanleiding van de uitspraken van Salvini. De spread, het verschil tussen de rente op staatsobligaties die in Duitsland en in Italië, kwam uit op 290 punten, het hoogste niveau in vijf maanden.

'Duurder'

Dat wil zeggen dat je voor 10-jarige staatsobligaties in Italië een rendement hebt dat 2,90 procent hoger ligt dan in Duitsland. Ofwel, het is veel duurder voor de Italiaanse overheid om geld te lenen. Daardoor wordt een groter deel van de begroting opgeslokt door rentelasten. Italië betaalt nu zo'n 70 miljard euro per jaar aan rente over de staatsschuld van 2.400 miljard euro. 

Salvini hekelde in zijn televisieoptreden de stijging van de rente die Italië moet betalen over de staatsschuld.

Luigi di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, de coalitiegenoot van de Lega in de regering, noemde de uitspraken van Salvini onverantwoord. De twee rollen de laatste weken veelvuldig over elkaar heen in de media. En daardoor wordt gevreesd voor een regeringscrisis.