Economie

Let op: geld lenen levert geld op (voor de staat)

15 mei 2019 12:17
Minister van Financiën Wopke Hoekstra en president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser (r). Beeld © ANP

Als jij kortlopende leningen afsluit betaal je de hoofdprijs, maar voor de overheid geldt juist het omgekeerde. De staat verdiende vorig jaar honderden miljoenen aan het lenen van geld.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Financiën. De rente is al jaren extreem laag, waardoor de overheid goedkoop geld kan lenen.

224 miljoen

Het grootste deel van de staatsschuld bestaat uit langlopende leningen, de rente daarop kost de schatkist per jaar ruim 6 miljard euro. Maar gedurende het jaar leent de staat ook heel veel geld voor de korte termijn, meestal met een looptijd van 3 tot 6 maanden.

En dat levert behoorlijk veel geld op, omdat die kortlopende leningen zelfs een negatieve rente kennen. In 2018 brachten de kortlopende leningen 224 miljoen euro in het laatje van de staat.

De afgelopen 5 jaar zorgde de negatieve rente op kortlopende schulden voor bijna 1 miljard euro aan inkomsten voor de schatkist.

Gigantisch veel leningen

Daarvoor moet overigens wel een gigantische hoeveelheid aan geld geleend worden. De kortlopende leningen bedroegen in 2018 minimaal 13,7 miljard euro en maximaal 42,5 miljard euro. In totaal werd er voor bijna 400 miljard euro aan kortlopende leningen afgesloten en weer afgelost.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van