Economie

Amsterdam een van de duurste Airbnb-steden ter wereld

14 mei 2019 16:09 Aangepast: 14 mei 2019 19:00
Toeristen op de fiets in Amsterdam. Beeld © Getty

Airbnb was ooit het goedkope alternatief voor een hotelkamer, maar daar hoef je in Amsterdam niet meer voor aan te kloppen. Een nachtje Airbnb kost gemiddeld 157 euro. Daarmee is Amsterdam een van de duurste Airbnb-steden ter wereld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse vliegticketvergelijker Globehunters. Wereldwijd gezien staat Amsterdam op de zevende plek in de lijst met duurste Airbnb-steden.

Kijken we naar alleen Europese steden, dan staat Amsterdam op plek twee. Een nachtje in Barcelona kost gemiddeld 1 euro meer. Londen komt na Amsterdam, daar kost een kamer omgerekend 153 euro per nacht.

Verenigde Staten duur

Airbnb is het duurst in de stad waar het bedrijf ooit begonnen is: San Francisco. De Amerikaanse kuststeden zijn sowieso zeer aan de prijs. Miami en Orlando maken de top drie compleet.

Daarna volgen nog Las Vegas en Honolulu, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Hawaï. Opvallend is dat New York pas op plek 10 staat.

In de top 100 staan geen andere Nederlandse steden. De onderzoekers keken naar de honderd meest geboekte plekken en daar horen bijvoorbeeld Rotterdam en Utrecht niet bij.

Goedkoop op vakantie

Zin in een spotgoedkoop tripje? Dan moet je in Oekraïne zijn, om precies te zijn in de stad Lviv, niet ver van de Poolse grens. Een nachtje via Airbnb kost maar 27 euro. Net iets duurder zijn Sint Petersburg (29 euro) en Jakarta (31 euro).

Piek bereikt

Airbnb zorgt al jaren voor veel overlast in Amsterdam. Niet alleen omdat appartementen worden gebruikt als illegale hotels. Ook omdat huizen aan de woningvoorraad van de toch al zeer krappe Amsterdamse woningmarkt worden onttrokken.

De gemeente heeft de afgelopen jaren de eisen voor Airbnbverhuurders flink strenger gemaakt. Dat lijkt te werken. Vorig jaar daalde voor het eerst het aantal overnachtingen via Airbnb in de stad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore