Economie

Lonen stijgen niet mee met duurdere boodschappen: 'Rem op economische groei'

14 mei 2019 14:48 Aangepast: 14 mei 2019 17:43
De hogere btw heeft de dagelijkse boodschappen duurder gemaakt. Beeld © Getty Images

Het leven is sinds het begin van het jaar duurder geworden en dat merken we in de portemonnee. De loonstijgingen blijven namelijk achter bij de inflatie, blijkt uit de meest actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We kunnen dus minder kopen met ons bruto salaris. Dat is niet goed voor de economie.

De economie groeit iets minder hard dan we gewend zijn, maar hij draait nog altijd prima. We zien dat vooral terug in de zeer lage werkloosheidcijfers. De banen liggen voor het oprapen en bedrijven schreeuwen om personeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer vacatures, minder werklozen: spanning arbeidsmarkt naar hoogtepunt

Nauwelijks meer salaris

Je zou denken, als bedrijven dringend op zoek zijn naar nieuwe mensen, dan valt er wat te onderhandelen over het salaris. Maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Volgens de vakbonden zijn werkgevers nauwelijks bereid forse salarisverhogingen door te voeren.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vindt het opvallend. "Je zou verwachten dat werkgevers in de buidel tasten om personeel aan zich te binden. Maar je ziet het gek genoeg niet gebeuren. Dat past niet bij de krapte op de arbeidsmarkt", zegt hij. 

'Niet goed voor de economie'

Het afgelopen kwartaal kregen werkenden er gemiddeld 2,2 procent bij via hun cao. Kijken we naar de afgelopen 7 jaar, dan is het dat een prima verhoging. Maar het is totaal uit de pas met de inflatie. Die steeg het afgelopen kwartaal veel harder dan de afgelopen jaren, vooral door de stijging van het lage btw-tarief, van 6 naar 9 procent.

In de maanden januari, februari en maart was de gemiddelde inflatie 2,53 procent. "Reëel gezien was er dus een krimp in de cao-lonen", legt Van Mulligen uit. Dat is op de langere termijn niet goed voor de economie.

"Hogere lonen betekent dat mensen meer inkomen hebben en meer kunnen besteden. Als lonen lange tijd achterblijven, zet dat een rem op de consumptie en de economische groei", zegt hij. 

Koopkracht

Hoewel loonstijgingen een belangrijke indicator zijn voor koopkrachtstijging, zegt het niet alles. Zo is de inkomstenbelasting dit jaar omlaag gegaan, waardoor werkenden in de meeste gevallen netto meer overhouden.

Toch zou het kabinet graag zien dat werkenden niet alleen netto, maar ook bruto de krapte op de arbeidsmarkt gaan merken. "We willen dat mensen dat terugzien in de portemonnee", zegt minister Wopke Hoekstra in het RTL Z-programma Gesprek met de minister van Financiën.

Hij vindt dat het kabinet de lonen voor ambtenaren voldoende heeft verhoogd en denkt dat het bedrijfsleven dat voorbeeld gaat volgen. "De krapte leidt tot een betere positie van de werknemers aan cao-tafels." Een harde oproep aan werkgevers wil hij echter niet geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore