Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Economie blijft groeien dankzij bouw en consument

14 mei 2019 09:28 Aangepast: 14 mei 2019 10:25
Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van het jaar met 1,7 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse economie groeit dus nog door, maar wel minder hard dan vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2018 groeide de Nederlandse economie met 2,8 procent ten opzicht van het jaar ervoor.

Het groeipercentage van 1,7 procent ligt nog wel boven de groei van 1,5 procent die het Centraal Planbureau voor dit jaar verwacht in de meest recente Macro Economische Verkenning. 

Consument en bouw

De belangrijkste aanjagers van de Nederlandse economie waren investeringen in de bouw en machines, meldt het CBS. In het eerste kwartaal werd 4,5 procent meer geïnvesteerd in gebouwen en infrastructuur dan in dezelfde periode vorig jaar.

En ook uitgaven van consumenten aan inrichting voor hun huis, elektronica en telefoon- en internetabonnementen zorgden voor economische groei. Er werd wel minder uitgegeven aan auto's en gas. Dat laatste kwam door het weer in het eerste kwartaal: zacht en zonnig.

Export draait minder

Er werd in de eerste drie maanden meer geïmporteerd dan geëxporteerd, waardoor de handel het bbp drukte. De invoer van spullen en diensten uit het buitenland overtrof de uitvoer van in Nederland gefabriceerde producten. 

Het zogeheten handelssaldo werd ook nog eens gedrukt omdat een bedrijf een deel van de activiteiten naar het buitenland heeft verplaatst. Welk bedrijf wil het CBS niet zeggen, behalve dat het om een bedrijf in de elektrotechnische industrie gaat. 

Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen vertelt in onze extra uitzending waar het goed ging en waar minder. Kijk die hieronder terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van