Economie

Chinezen slaan terug in handelsoorlog na tariefsverhoging VS

13 mei 2019 17:04
President Donald Trump aan de telefoon. Beeld © EPA

China heeft de importheffingen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten flink verhoogd naar 20 tot 25 procent. Daarmee reageren de Chinezen op de Amerikaanse actie van vorige week.

Dat de Chinezen terugslaan mag geen verrassing heten. De handelsoorlog sleept inmiddels al een jaar voort en op iedere tariefsverhoging van Amerikaanse zijde volgde ook een een vergelijkbare Chinese stap.

Verhoging tijdens onderhandelingen

Vorige week verraste president Trump vriend en vijand door aan te kondigen dat de importheffingen op Chinese goederen al enkele dagen later drastisch verhoogd zouden worden. Op vrijdag werden de verhoogde tarieven ook daadwerkelijk van kracht

Saillant was dat de Amerikaanse maatregelen werden doorgevoerd terwijl er een Chinese delegatie in Washington was om te onderhandelen over een handelsakkoord. Enkele weken geleden was er nog breedgedragen optimisme over het slagen van die onderhandelingen, maar dat is inmiddels volledig weggeëbd.  

Trump genegeerd

Met de verhoging van de heffingen van Chinese kant, negeren zij de waarschuwing van president Trump. Volgens Trump zou een tegenzet van China alleen maar averechts werken. Bedrijven zouden ervoor kunnen kiezen hun productie uit China weg te halen om daarmee de tarieven te vermijden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Adviseur Trump: handelsoorlog gaat consument VS pijn doen

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van