Economie

Van wie is de merknaam 'Neymar'? Van Neymar, of degene die 'm registreerde?

14 mei 2019 06:13 Aangepast: 14 mei 2019 11:21
Beeld © Getty

Mag de Braziliaanse stervoetballer Neymar de rechten op zijn eigen naam houden? Of gaat een Portugese zakenman er met handelsmerk 'Neymar' vandoor? Na een jarenlange juridische strijd volgt vandaag het definitieve oordeel van het Europees Hof van Justitie.

Kan de naam van een sporter gebruikt worden door iemand anders dan die sporter zelf? Om die vraag draait het vandaag bij het Europees Hof van Justitie. De zaak gaat tussen de de zakenman Carlos Moreira en voetballer Neymar da Silva Santos Júnior, de vedette van Paris Saint-Germain.

Schoenen en petjes

In 2012 speelde Neymar nog bij de Braziliaanse voetbalclub Santos. In dat jaar startte de slimme Portugees Carlos Moreira een procedure om de merkrechten op de namen Neymar, Neymar Footwear en NJR Neymar JR in de Europese Unie in handen te krijgen.

Daarvoor wendde hij zich tot het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) in Alicante. Het ging om kleding, schoenen en petjes. Shirtjes met Neymar erop: daar kun je immers leuk mee verdienen in Europa, daarover zijn Neymar en Moreira het wel eens.

222 miljoen euro

Omdat niemand binnen een jaar bezwaar maakte tegen de aanvraag, keurde het EUIPO de aanvraag goed. Dat proces verliep geruisloos en Moreira werd eigenaar van de naam Neymar. Er leek niets aan de hand totdat voetballer Neymar zelf aanklopte bij de EUIPO om zijn naam als handelsmerk te registreren, want inmiddels speelde de voetballer bij FC Barcelona.

Neymar spande een zaak aan bij het EUIPO die hij in 2017 won. In datzelfde jaar werd hij voor het duizelingwekkende bedrag van 222 miljoen euro ingelijfd door Paris Saint-Germain.

Uitspraak

Portugese zakenman Moreira liet het er niet bij zitten en is vorig jaar in beroep gegaan bij het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie.

Vandaag doet het Gerecht van het Hof uitspraak. Hoger beroep is sinds 1 mei in principe niet mogelijk, dus de uitspraak is definitief. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore