Van onze partner Open Universiteit

Moet de burger een Sherlock Holmes worden?

13 mei 2019 16:11 Aangepast: 16 mei 2019 17:40
Burgers zoeken in oktober 2017 met de politie naar de vermiste Anne Faber. Beeld © ANP

Steeds meer burgers nemen het heeft in eigen hand en gaan na een misdrijf op zoek naar slachtoffers en daders. Soms met succes maar je kunt ook vraagtekens zetten bij deze vorm van burgerparticipatie.

Op donderdag 2 mei 2019 gaven Sven Brinkhoff (universitair hoofddocent strafrecht) en Emile Kolthoff (hoogleraar criminologie) antwoord op maatschappelijke vragen en kijkersvragen tijdens een online seminar van RTL Z en Open Universiteit. Ze bespraken recente voorbeelden van burgerparticipatie bij opsporing en gingen in op de kansen en bedreigingen voor de politie en het OM. Met als hoofdvraag:  Moet de opsporing en vervolging van strafbare feiten exclusief bij politie en justitie liggen? Of doen we allemaal mee? 

De politie is positief over de burgerparticipatie. Maar ziet het ook als iets wat vandaag de dag niet tegen te houden is.  En wil er dan ook graag slim mee omgaan en anticiperen op de burgerinspanningen. Volgens Sven Brinkhoff, universitair hoofddocent strafrecht aan de Open Universiteit  is het daarmee de vraag of het in controle te houden is.

Kijk hieronder het fragment terug.

 

Speciale app

Het wordt de burger ook steeds gemakkelijker gemaakt om ook zelf onderzoek te doen bij een misdrijf. Er is zelfs een app voor op de smartphone beschikbaar. Ook wel de Sherlock Holmes app genoemd. Het helpt om zelf na bijvoorbeeld een inbraak een opsporingsdossier te maken. Door bijvoorbeeld zelf de sporen van de braak veilig te stellen.

Experts zijn ook hier positief over. Ze zien het als een middel om, de burger op te leiden in het participeren bij een onderzoek. Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit:  "Het kan bijdragen aan veiligheidsgevoel en zorgt dat mensen binnen de grenzen van de wet blijven." Maar of het materiaal echt bruikbaar is in een strafzaak, is nog de vraag.

Bekijk hieronder het fragment terug.

Eigen rechter

De politie noemt zelf ook wat negatieven aspecten. Zo neemt het gezag van politie en Openbaar Ministerie af nu de burger deze rol zelf gaat vervullen. Maar het grootste gevaar is wellicht dat burgers voor eigen rechter gaan spelen. De politie moet zich ook iedere keer weer afvragen waarom een burger meewerkt aan het onderzoek.

Bekijk hieronder het fragment terug.

Bewijsmateriaal

Tenslotte is er ook nog onduidelijkheid over welk materiaal dat door burgers is verzameld ook echt bruikbaar is in een strafzaak. Daarbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen wat burgers verzamelen en wat journalisten zoals Peter R. de Vries en John van de Heuvel doen. De journalisten zijn in principe burgers die participeren, maar zijn mogelijk meer dan burgers op zoek naar de waarheid.   

Bekijk hieronder het fragment terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore