Economie

Adviseur Trump: handelsoorlog gaat consument VS pijn doen

13 mei 2019 10:06 Aangepast: 13 mei 2019 10:42
President Trump met economisch adviseur Kudlow. Beeld © EPA

De handelsoorlog tussen China en de VS leek bijna opgelost, totdat president Trump eigenhandig de onderhandelingen opblies met een nieuwe ronde van importheffingen. Volgens Trump wordt de Amerikaanse schatkist vooral gespekt dankzij het conflict, maar zijn belangrijkste adviseur op economisch gebied verwacht dat de Amerikaanse consument ook last krijgt.

"Beide kanten zullen betalen, beide kanten zullen hieronder te lijden hebben", zei Larry Kudlow gisteren, meldt The New York Times. Hij is de directeur van de Nationale Economische Raad, het belangrijkste economisch adviesorgaan voor de Amerikaanse president.

Met zijn opmerking gaat Kudlow in tegen Trump, die zegt dat de handelsoorlog vooral geld oplevert voor de Amerikaanse schatkist door de importheffingen op Chinese goederen. De heffingen over en weer doen vooral de handelspartners van de VS pijn, is Trumps theorie.

Compensatie boeren

De opbrengst ervan wordt bovendien deels gebruikt om Amerikaanse boeren die getroffen worden door de Chinese tegenheffingen te compenseren. Staatssecretaris voor Landbouw Sonny Perdue twitterde vrijdag dat Trump hem gevraagd heeft met een plan te komen voor als China met tegenmaatregelen komt.

Heffingen op alle Chinese producten

Afgelopen vrijdag werden de tarieven al verhoogd: op goederen met een waarde van in totaal 200 miljard dollar, geldt nu een tarief van 25 procent.

Vandaag wordt volgens persbureau Bloomberg naar verwachting meer bekend gemaakt over importtarieven van 25 procent op alle overgebleven import uit China, goed voor een bedrag van zo'n 300 miljard.

Die escalatie zal de Amerikaanse consument ook gaan merken, verwacht Kudlow. Maar dat zou op de lange termijn de moeite waard zijn, als het gevolg is dat China Amerikaanse bedrijven 'eerlijker' gaat behandelen.

Het handelsconflict tussen China en de VS draait om de Amerikaanse beschuldiging dat China de eigen markt beschermd tegen buitenlandse bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump richt pijlen op China en dreigt met forse importheffingen

Onderhandelingen afgebroken

De twee landen leken vorige week dicht bij een einddeal, maar daar haalde Trump uiteindelijk eigenhandig een streep door. Volgens de VS probeerde China op het laatste moment om toch opnieuw te onderhandelen over al bereikte afspraken.

De Amerikanen eisen dat China afspraken uit de deal in de wet vastlegt.

'China gaat zure pil niet slikken'

Of de Chinezen zomaar zullen toegeven, is zeer de vraag. "Onder geen enkele voorwaarde zal China zijn respect verkopen, niemand hoeft te verwachten dat China deze zure pil zal slikken", luidt het hoofdredactionele commentaar van de People's Daily, de spreekbuis van de Communistische Partij.

De gesprekken over een deal eindigden vrijdag. Er zijn nog geen nieuwe afspraken gemaakt. Mogelijk ontmoeten Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar in de marge van de G20-top, eind juni in Japan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van