Economie

'Vliegtaks invoeren heeft geen effect op banen of de economie'

13 mei 2019 09:27
Beeld © ANP

Het invoeren van een belasting op vliegen zou nauwelijks invloed hebben op de economie of werkgelegenheid. Tegelijkertijd zou het wél een positief effect hebben op het milieu en de omgeving.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Europese Commissie, dat in handen van Trouw is. 

Het invoeren van een vorm van belasting op vliegen - of het nu een btw, vliegtaks of belasting op kerosine is - zou geen impact hebben op de werkgelegenheid of de economie in Nederland, concludeert het rapport. Tegelijk daalt de CO2-uitstoot wel, doordat het aantal vliegreizigers terug zal lopen. Ook hebben omwonenden minder geluidsoverlast.

Banen weg, banen erbij

Weliswaar verdwijnen er banen in de luchtvaartsector en zullen luchtvaartmaatschappijen lagere inkomsten hebben, maar daar staat tegenover dat er hogere belastinginkomsten binnenkomen.

Die zouden kunnen worden geïnvesteerd in de luchtvaartsector, of de belasting zou in andere sectoren kunnen worden verlaagd, als compensatie voor de nadelige gevolgen voor de luchtvaart. Dan komen er aan de andere kant weer banen bij.

Hogere vliegtaks

Nederland hoort bij de 17 Europese landen die op dit moment niets doen aan belastingmaatregelen op vliegen, zou blijken uit het onderzoek. Vanaf 2021 wordt er wel een vliegtaks ingevoerd van zo'n 7 euro, gecombineerd met een heffing voor vervuilende en lawaaierige vliegtuigen. 

Of deze effectief genoeg zal zijn, is de vraag. De raad voor de leefomgeving en infrastructuur pleitte onlangs nog voor een veel hogere belasting, zodat 'deze doorwerkt in het gedrag van de reiziger'. De Europese landen die wel een vorm van belasting op vliegen hebben - het VK, Italië, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk - vragen ongeveer 15 euro of meer per passagier, aldus Trouw.

Belasting op kerosine

Europees gezien wordt er gediscussieerd over de aanpak van vervuiling door de luchtvaart. De roep wordt steeds luider om een Europese vliegtaks. Een brede belasting zou voorkomen dat passagiers de grens over gaan om daar alsnog goedkoop te vliegen.

Er wordt op dit moment nog geen belasting geheven over kerosine in de Europese luchtvaart. Als die er wel zou komen, zou daarmee de ticketprijs met zo'n 19 procent omhoog gaan. Daardoor zou 8 op de 10 mensen blijven vliegen, aldus het rapport van de Europese Commissie. De rest haakt dan af omdat het niet meer betaalbaar is.

Frederieke Hegger legde eerder uit hoe de vliegtaks een stuk steviger kan:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore