Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

VS wil importtarieven heffen op alle Chinese goederen

11 mei 2019 08:59
Een schip uit China vaart de haven van New York binnen. Beeld © Getty Images

Op alle goederen die van China naar de VS gaan, moeten als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt importtarieven worden opgelegd. Hiertoe heeft hij handelsgezant Robert Lighthizer opdracht gegeven.

Trump liet vrijdag al weten dat deze tarieven eraan zaten te komen. In een tweet zei hij dat het gaat om handelstarieven van 25 procent op de resterende 325 miljard dollar aan uit China geïmporteerde goederen.

Vrijdag werden bestaande importheffingen al verhoogd. Goederen uit China met een jaarlijkse importwaarde van 200 miljard dollar worden nu belast met een importheffing van 25 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

The Art of the Deal: Trumps spel met China

Verder praten in Peking

Die heffingen gingen van kracht terwijl de Chinese vicepremier Liu He in Washington was om te onderhandelen over het beëindigen van de handelsoorlog met de VS. De grootmachten zijn hier niet uitgekomen en afgesproken is dat er meer gesprekken zullen worden gevoerd Peking. Wanneer dat zal zijn is niet bekend.

Volgens Liu zijn de onderhandelingen met de VS 'niet mislukt'. Op de staatstelevisie, zo tekende Reuters op uit zijn mond, zei hij: "Integendeel, ik denk dat kleine tegenslagen normaal en onvermijdelijk zijn tijdens de onderhandelingen. Vooruitkijkend zijn we nog steeds voorzichtig optimistisch."

Steun voor boeren, consument duurder uit

Trump is ervan overtuigd dat de importtarieven zijn land 'veel rijkdom' zal opleveren, meer dan welke handelsdeal dan ook laat hij de wereld wederom via Twitter weten. De Amerikanen willen de inkomsten uit de importtarieven gebruiken Amerikaanse boeren te ondersteunen.

Toch zullen de tariefsverhogingen ook gevoeld worden, of misschien wel juist, door de Amerikaanse consument. Meubels, koelkasten, speelgoed elektronica zullen allemaal duurder worden, omdat bedrijven die hogere tarieven zullen doorberekenen aan de consument. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van