Economie

Concentratiepillen: vet verdienen aan zenuwachtige scholieren

13 mei 2019 06:03 Aangepast: 20 mei 2019 11:40
Een concentratiepil gaat deze scholier geen hoger cijfer opleveren. Beeld © ANP

Het is lekker verdienen met de verkoop van zogenaamde natuurlijke concentratiepillen. Onzekere eindexamenleerlingen geven er tientallen euro's aan uit, zonder dat de werking is bewezen. "Je hebt er niks aan. Een kopje koffie heeft dezelfde werking en dat is lekkerder en goedkoper."

Blokpil, Study Buddy, Studeerpil, Flux en Rocketbrain. Zomaar een greep uit het gigantische aanbod van natuurlijke concentratiepillen. Met de eindexamens in volle gang zijn het hoogtijdagen voor de leveranciers van deze pillen.

Piek in de bestellingen

Wimme Klaver (28) is oprichter van Study Buddy, een voedingssupplement dat voor 'een gezonde concentratieboost' zou zorgen. Hij is ook de man achter concentratiepil Flux.

Klaver ziet een piek in de bestellingen. Exacte cijfers wil hij niet geven, maar "afgelopen weken zijn de bestellingen meer dan verdubbeld ten opzichte van de periode ervoor", aldus de ondernemer, die psychologie heeft gestudeerd.

De pillen van Study Buddy bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en de werking zou wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Bevorderlijk voor hersenprestaties

De startup Rocketbrain van Michiel Pham (23) handelt in een vergelijkbaar product. Pham verkoopt 'dé concentratiepil voor optimale focus', staat op de website. "Het voedingssupplement bestaat uit 100 procent natuurlijke ingrediënten en het is wetenschappelijk aangetoond dat het middel bevorderlijk is voor de hersenprestaties", zegt Pham tegen RTL Z.

Ook Pham verkoopt naar eigen zeggen 50 procent meer in de maand mei vanwege de eindexamens.

Koffie heeft hetzelfde effect

Dat is goed voor de omzet van deze twee twintigers, maar hun klanten, de eindexamenleerlingen, zijn er niet mee geholpen, meent apotheker Yvonne Tak. Ze doceert aan de Universiteit Utrecht en zit in het bestuur van de Stichting tegen Kwakzalverij.

"Deze jongens handelen alleen maar", zegt Tak. Ze heeft een student onderzoek laten doen naar de ingrediënten van Study Buddy.

Cafeïne blijkt het enige bestanddeel te zijn dat enig positief effect kan hebben. Tak: "Je hebt er dus niks aan. Een kopje koffie heeft dezelfde werking en dat is lekkerder en goedkoper."

Nietszeggend onderzoek

Ook heeft de student van Tak de wetenschappelijke studies die de werking van Study Buddy zouden moeten onderbouwen, uitvoerig bekeken. Die sloegen vaak nergens op.

"Veel onderzoek is gedaan met een heel andere populatie, bijvoorbeeld ouderen. Eindexamenleerlingen zijn niet oud, dus zo'n onderzoek zegt niks", licht Tak toe.

Niet getest, wel legaal

Natuurlijke concentratiepillen zijn geen geneesmiddelen en vallen onder de Warenwet. De pillen worden niet getest voordat ze op de markt komen. Wel moet het product voldoen aan de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dure placebo

En als de pillen door het placebo-effect nou alsnog een positieve uitwerking hebben? Ook daar kan Tak niet zoveel mee: "Ja leuk, maar het is wel schrikbarend duur voor een placebo."

Vijftien pillen van Study Buddy kosten 12,95 euro en voor Rocketbrain betaal je bijna een tientje voor 18 capsules, exclusief 3 euro verzendkosten.

Minister is geen voorstander

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut is ook kritisch op de concentratiepillen. Ook zij benadrukt dat de werking van dit dure product niet is bewezen. Daarnaast kun je er er geestelijk afhankelijk van worden. "Wil je dan aan die pillen vastzitten? Ga je dat je hele werkende leven ook gebruiken? In plaats daarvan kun je beter accepteren dat het even stressen is", adviseert Ehrlich.

Ook Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, zei eind vorige week geen voorstander te zijn van het gebruik van dergelijke middelen.

Goede nachtrust

Apotheker Yvon Tak van de Vereniging tegen de Kwakzalverij benadrukt dat leerlingen die echt een probleem hebben, niet zelf moeten gaan dokteren. "Ga naar de huisarts," zegt ze. Het enige dat echt helpt, zijn bètablokkers en daar is een recept voor nodig. "Er bestaan geen natuurlijke middelen die werken als bètablokkers."

Klaver van Study Buddy houdt vol dat er wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor de werking van zijn pillen is. Pham van Rocketbrain benadrukt in een reactie dat zijn product is bedoeld als een hulpmiddel. "Voldoende slaap, gezond eten en beweging blijven belangrijk. Rocketbrain is een aanvulling daarop, geen vervanging", verklaart Pham.

Piekje in de bètablokkers

Elk jaar in mei signaleert Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de uitgifte van geneesmiddelen bijhoudt, een piek in de uitgifte van bètablokkers. Vorig jaar werd in die maand de bètablokker propranolol 2100 keer verkocht. Dat is nog steeds heel weinig ten opzichte van de ruim 200.000 leerlingen die eindexamen doen.

Ritalin of kalmeringsmiddelen worden door de huisarts niet voorgeschreven bij concentratieproblemen. Zonder recept zijn deze medicijnen alleen op de zwarte markt verkrijgbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore