Ga naar de inhoud
Economie

Bouwers waarschuwen: er worden te weinig woningen gebouwd

Beeld © ANP

Het tempo waarin er nieuwe huizen gebouwd worden moet omhoog, anders lukt het niet om genoeg huizen te bouwen voor iedereen. Het kabinet wil dat tot en met 2024 ieder jaar 75.000 huizen worden gebouwd, maar dat wordt bij lange na niet gehaald. En dus moet er wat veranderen.

Meer huizen bouwen is nodig, ook om de overspannen huizenmarkt tot bedaren te brengen. Op dit moment is het voor starters met een middeninkomen heel erg moeilijk om aan een huis te komen. 

91
Lees ook:
91 procent van de koophuizen te duur voor Jan Modaal – waar kun jij nog wonen?

Meer bouwen

Een van de oplossingen voor de hoge huizenprijzen is meer bouwen. In de Nationale Woonagenda van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) staat dat er tot 2025 ieder jaar 75.000 woningen bij moeten komen.

Is dat te doen? In opdracht van belangenorganisatie Bouwend Nederland deed het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoek. Het vergeleek wat er in de afgelopen jaren aan bouwplannen was, en wat daarvan is terechtgekomen.

Het antwoord is 'nee'. Ondanks dat het aantal nieuwe huizen dat werd bijgebouwd wel ieder jaar steeg, zijn de 66.000 uit 2018 bij lange na niet de gewenste 75.000.

Te weinig concrete plannen

Om in 2025 uiteindelijk 450.000 nieuwe huizen te hebben, is er nog werk aan de winkel, waarschuwt het EIB. Het grootste probleem is dat er te weinig nieuwbouwplannen helemaal zijn dichtgetimmerd, met het risico dat ze niet doorgaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Zaandam, waar de gemeente 1000 woningen wilde bouwen maar de Raad van State daar een stokje voor stak omdat normen over geluidsoverlast niet werden gehaald.

"Van de plannen die er liggen, blijft er uiteindelijk 70 procent over", vertelt Taco van Hoek van het EIB. Het bureau heeft verschillende oplossingen om de achterstand in te halen. 

Kritischer toetsen

Allereerst zouden er standaard meer plannen voor woningen gemaakt moeten worden, dan uiteindelijk nodig is. Maar daar moeten wel regels voor veranderen: om steden niet te hard te laten groeien, mogen niet meer plannen goedkeuren dan er woningen nodig zijn.  

Wat verder ook nog zou helpen, is dat de rijksoverheid kan inbreken als nieuwbouwplannen door conflicten tussen gemeenten en provincies vertraging oplopen. Ook moet kritischer gekeken worden hoe haalbaar plannen zijn. "Als je weet dat het risico dat plannen niet kunnen doorgaan 50 procent is, dan weet je dat je ook alternatieven moet zoeken", zegt Martijn Verwoerd, van Bouwend Nederland.

Als laatste bepleit de lobbyorganisatie dat de strenge regels voor bouwen in de natuur versoepeld zouden moeten worden. "Je moet kijken toch naar andere locaties aan de rand van de stad als binnenstedelijk bouwen niet kan, bijvoorbeeld in een weiland of braakliggend terrein", aldus Verwoerd.

91 procent onbereikbaar voor Jan Modaal

Een huishouden met een modaal inkomen, dat is rond de 36.000 euro, maakt geen schijn van kans bij negen van de tien koophuizen in ons land, blijkt uit cijfers die taxatiebureau Calcasa op verzoek van RTL Nieuws op een rij zette.

Dat zit zo: met een inkomen van 36.000 euro en zonder eigen spaargeld, kun je een hypotheek krijgen tot maximaal 162.000 euro. 91 procent van alle koophuizen in Nederland, wordt door Calcasa op een hogere waarde dan dat bedrag getaxeerd. Het gaat dus om alle huizen, niet alleen de huizen die te koop staan.