Economie

ABN-bankier Chris Vogelzang moet rust terugbrengen bij Danske Bank

10 mei 2019 11:54
Chris Vogelzang Beeld © Danske Bank

De Nederlander Chris Vogelzang, voormalig ABN Amro-bankier, wordt per 1 juni de nieuwe ceo van Danske Bank. Hij neemt het stokje over van interim-ceo Jesper Nielsen.

De vorige topman, Thomas Borgen, trad afgelopen najaar af vanwege een groot witwasschandaal bij de bank.

Een van de belangrijkste taken van Vogelzang zal zijn om het gebutste imago van Danske Bank op te poetsen en het vertrouwen in de instelling te herstellen.

Beoogde opvolger Zalm

Vogelzang was van 2009 tot 2017 lid van de raad van bestuur van ABN Amro. Hij leidde er de consumenten- en private bank. Velen zagen in hem de opvolger van ceo Gerrit Zalm. Toen puntje bij paaltje kwam werd Vogelzang het slachtoffer van een machtsstrijd binnen de bank.

Vooral president-commissaris Olga Zoutendijk zag hem niet zitten. Naar verluidt was ook toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat grootaandeelhouder van de bank, geen fan. Vogelzang zou te luidruchtig hebben geprotesteerd toen een omstreden loonsverhoging voor de top van de bank werd teruggedraaid.

De kans is groot dat Vogelzang zijn nieuwe functie te danken heeft aan zijn voormalige baas Gerrit Zalm. Die is namelijk sinds maart commissaris van Danske Bank.

Witwasschandaal

Vorig jaar werd bekend dat het Estse filiaal van Danske Bank betrokken was bij een groot witwasschandaal. Tussen 2007 en 2014 zou voor zo'n 200 miljard euro aan frauduleuze betalingen via rekeningen van Danske zijn gelopen. Dat geld kwam uit onder meer Rusland.

In Denemarken, Estland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lopen daarom onderzoeken naar de bank vanwege witwassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`