Economie

VS verhoogt importtarieven China tijdens onderhandelingsronde

10 mei 2019 07:17 Aangepast: 10 mei 2019 07:18
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Terwijl de Chinese vicepremier Liu He in Washington is om te onderhandelen over het beëindigen van de handelsoorlog met de VS, hebben de Amerikanen de bestaande importheffingen drastisch verhoogd. Goederen uit China met een jaarlijkse importwaarde van 200 miljard dollar worden vanaf vandaag met een importheffing van 25 procent belast.

Dat is een flinke stap omhoog van wat het tot nu toe was, namelijk 10 procent. De handelsoorlog tussen China en de VS is inmiddels al weer meer dan een jaar aan de gang en begon omdat de Amerikaanse president Trump zich zorgen maakt over het handelstekort van zijn land met China.

Door de eigen markt te beschermen tegen Chinese goedkope producten, door middel van importheffingen, hoopt hij dat de Chinezen willen beloven meer te gaan importeren uit de VS. Het conflict draait ook om de bescherming van intellectueel eigendom en de manier waarop de Chinezen omgaan met buitenlandse bedrijven die in China zaken willen doen.

Te langzaam

De afgelopen maanden leek het erop dat de twee grootmachten dichtbij een akkoord waren gekomen dat een einde moet maken aan het conflict, maar blijkbaar gaat het Trump te langzaam. Zijn dreigement om de heffingen te verhogen, afgelopen weekend geuit via Twitter, kwam als een verrassing voor vriend en vijand.

Toch gingen de onderhandelingen met de Chinezen wel gewoon door. Ook voor vandaag staat er nog een vervolgoverleg op de agenda, onder extra hoge druk.

Chinezen slaan terug

Maar de Chinezen zijn not amused. Peking heeft meteen laten weten dat het 'noodzakelijke tegenmaatregelen' zal nemen, zonder verdere details te geven. Tot nu toe hebben de Chinezen iedere zet van de VS met gelijke munt terugbetaald door omgekeerd ook importheffingen op te leggen voor Amerikaanse goederen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van