Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Mexicaanse boeren zijn boos: Chinezen pikken drugsklanten in

08 mei 2019 20:15
Boer Mario Palacios is boos. Beeld © RTL Nieuws

Iedereen klaagt over concurrentie uit China. Nu ook boeren die de opium telen waar de VS verslaafd aan is. Hun omzet is gekelderd omdat drugshandelaren overstappen op goedkopere producten gemaakt door Chinezen.

Honderden uitgedroogde planten staan op een heuvelachtig veld in de Mexicaanse deelstaat Guerrero. Boer Mario Palacios en zijn neefje Juan David trekken de papaverbollen van hun stengel en werpen ze in een roze emmer. Als je hard aan zo'n bol schudt komt er zwart zaad uit, en dat kan geplant worden voor een nieuwe oogst.

De bollen hebben kerfjes, gemaakt met een klein apparaatje met scheermesjes erin. De sneetjes worden gemaakt zodat er een soort hars uit kan vloeien, die wordt opgevangen. Het is opiumpasta, die drooggekookt kan worden tot heroïne.

Gevaarlijk werk

"Mijn veld levert zo'n twee kilo opiumgom op," vertelt Palacios, "Daar hou je weer zo'n 200 gram heroïne aan over. Ik weet dat er mensen zijn die schade ondervinden van het product dat wij telen. Maar voor ons is het gewoon werk. Dit is een manier om in het onderhoud van mijn kinderen te voorzien."

Hoewel Mario heel rustig rondloopt op zijn veld, zitten er gevaren aan deze teelt. De Mexicaanse regering voert een beleid om planten te kappen en in brand te steken. "Hier vlakbij zitten militairen, die kunnen elk moment komen om mijn planten te verwoesten en mij in de cel te gooien."

Geen pottenkijkers

De kartels, aan wie boeren als Palacios via tussenpersonen hun oogst verkopen, wilden jarenlang geen pottenkijkers op de velden. Maar nu kan een RTL Nieuws-team uitgebreid filmen. De criminele bendes zijn namelijk niet meer geïnteresseerd in heroïne.

Zij overspoelen de markt in de VS nu liever met het goedkopere en veel sterke fentanyl, een drug die in een laboratorium kan worden gemaakt en dus niet afhankelijk is van weer, ongedierte of de grillen van landarbeiders. China is één van de grootste leveranciers.

Prijs gekelderd

Het gevolg is dat de prijs die boeren krijgen voor hun planten is gekelderd tot nog maar een vijfde van wat hij was in de hoogtijdagen. Ja, China maakt ook deze banen overbodig, zegt een woordvoerder van boeren, Crescencio Pacheco.

"Poef, onze hele handel stortte opeens ineen. De productie viel op zijn gat. De regering moet ons helpen om over te stappen op een ander gewas. We willen graag legaal werk doen, maar er zijn investeringen nodig."

Kookterreinen

Naar schatting 1200 dorpen alleen al in de Mexicaanse deelstaat Guerrero drijven op opiumteelt. De heroïne wordt geraffineerd op speciale kookterreinen van de kartels. De boeren zeggen dat zijn daar geen zicht op hebben. En het is ook zeker niet alsof zij de bergen geld binnenkrijgen die worden getoond in series als 'Narcos'.

Boer Mario overweegt avocadoplanten neer te zetten op de helling waar nu nog papaver staat. Maar die planten hebben veel water nodig en zullen de eerstkomende jaren geen fruit leveren. "Dus hoe moet ik tot die tijd rondkomen? Ik heb maar een kleine steuntje in de rug nodig van de overheid en dan kom ik er weer helemaal bovenop, maar in mijn eentje lukt het niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van