Economie

Klanten woest op KPN omdat 24kitchen wordt geschrapt

08 mei 2019 15:13 Aangepast: 08 mei 2019 16:10
Miljuschka Witzenhausen bij de 24Kitchen Food Truck Challenge. Beeld © ANP

Veel klanten zijn boos op hun KPN. De tv-aanbieder is van plan onder andere National Geographic, Disney Channel en 24kitchen voor 2,3 miljoen huishoudens van de buis te halen. "Je voelt je gewoon genaaid."

Klanten van KPN, Telfort en XS4ALL kregen per mail te horen dat per 1 juni de Fox-zenders uit het pakket worden gehaald. Op het Forum van KPN klagen honderden mensen over het verdwijnen van de zenders. Op sociale media staan duizenden overwegend negatieve reacties op het nieuws. 

Overstappen als 24kitchen verdwijnt 

Thomas Pijnacker is er daar een van. Hij vreest vooral het verlies van 24kitchen. "Ik kook heel graag en 24kitchen is mijn favoriete zender",  zegt hij.

Hij overweegt de overstap naar een nieuwe tv-aanbieder. "Je betaalt voor het pakket, dus dan vind ik dat je mensen ook een keus moet geven wat ze kunnen kijken, maar KPN bepaalt nu zonder overleg met klanten dat het opeens verdwijnt. Dat kun je toch niet maken!

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

24 Kitchen gaat binnenkort verdwijnen voor KPN-kijkers

Slecht nieuws voor de hobbykok

Ook hobbykok Marianne Brak baalt van de beslissing om de kanalen van Fox niet meer uit te zenden. "Ik ben een trouwe kijker, 24kitchen staat altijd op de achtergrond aan. Toen ik de mail van KPN kreeg dat de fox-zenders verdwenen, mailde ik gelijk, maar dan krijg je zó’n onpersoonlijk mailtje terug", zegt ze.  

"En toen ik even later naar het KPN-forum ging zag ik allemaal boze reacties van mensen die zeiden dat ze gingen overstappen." Brak zegt dat zelf ook te willen, maar dat het voor haar heel moeilijk wordt. "Ik heb alles van KPN. Als ik overstap, ben ik ook mijn e-mailadres kwijt. Dat wil ik niet, dus ik hoop dat er een oplossing komt."

Verstandelijke beperking 

Voor Esther Kant, klant bij Telfort, geeft het verdwijnen van de zender nog een extra probleem. Haar zoon heeft een verstandelijke beperking en kijkt elke ochtend naar het kookkanaal omdat hij daar rustig van wordt.

"Kookprogramma’s hebben een duidelijk begin en einde: er wordt een gerecht gemaakt van ingrediënten, en op het einde is het klaar. Voor mensen met autisme is het daarom prettig om naar te kijken", zegt ze. 

Kant kan daarom niet anders dan overstappen naar een andere televisieleverancier. "Mijn zoon woont onder begeleiding, maar als hij thuiskomt controleert hij altijd of de tv op kanaal 24, waar 24kitchen zit, volume 22 staat. Als de zender verdwijnt is dat echt heel vervelend voor alle andere kinderen met autisme, of een beperking, die het programma ook graag kijken."

'Zorgen misschien onterecht'

Mediadeskundige Ruud Hendriks denkt dat consumenten zich nog geen zorgen hoeven te maken. "De kijker moet zich voorstellen dat dit de manier is waarop het schaakspel gespeeld wordt tussen de zender en kabelexploitant: het is een soort rituele dans als een contract moet worden verlengd", zegt hij.  

Het gaat volgens hem om de doorgiftevergoeding. Dit is de vergoeding die kabelexploitanten betalen aan zenders om de zenders te mogen uitzenden. KPN en Fox hebben een geschil over het te betalen bedrag.

Druk op de ketel

Hendriks denkt dat het van KPN een strategische zet is om hun klanten alvast te vertellen dat ze 24kitchen en de andere Fox-zenders straks niet meer kunnen ontvangen, zodat Fox meer onder druk komt te staan.

"Maar ik verwacht dat het vlak voor de deadline, of net daarna misschien, uiteindelijk wel goedkomt. Om in 24kitchen-termen te blijven spreken: de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend."

Fox is teleurgesteld

Fox zegt in een reactie teleurgesteld te zijn dat KPN heeft aangekondigd om de kanalen niet meer aan te bieden. "Maar we zijn nog met elkaar in gesprek, en blijven ons volop inzetten om een oplossing te vinden die voorkomt dat ze deze zenders per 1 juni uitschakelen", zegt een woordvoerder van Fox.

KPN-woordvoerder Stijn Wesselink zegt dat, zoals het er nu voorstaat, de zenders per 1 juni zullen verdwijnen. "We zijn nog steeds in gesprek met Fox", zegt Wesselink, die benadrukt dat er ondertussen ook gewerkt wordt aan een alternatief aanbod.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van